BiH
2

Sastanak predstavnika Vlade TK i sindikata: Granski kolektivni ugovori za još tri oblasti

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Granski kolektivni ugovori u oblasti policije, kulture i visokog obrazovanja u narednom periodu bi trebali biti uspostavljeni na području Tuzlanskog kantona.

O ovome je, između ostalog, bilo riječi na danas održanom sastanku u Vladi TK, a kojem su prisustvovali premijer TK Bego Gutić, predstavnici Saveza samostalnih sindikata TK te sindikata obrazovanja, zdravstva i organa uprave.

Sastanak je upriličen povodom početka pregovora vezanih za granske kolektivne ugovore, a koji bi trebali uskoro početi.

"Smatram da ćemo doći do jednog kvalitetnog rješenja koje će biti u interesu Vlade TK, ali i sindikata na našem području. Na ovom sastanku ništa nije konkretizirano, a mi čekamo informacije sa federalnog nivoa gdje su podijeljenje nadležnosti. Vrlo brzo očekujemo jedan novi sastanak na kojem će biti precizirani stavovi Vlade TK i sindikata, a nakon toga ćemo ići na usaglašavanje. Vlada TK će biti potpisnik svih granskih kolektivnih ugovora sa reprezentativnim sindikatima s područja našeg kantona", kazao je nakon održanog sastanka ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i član pregovaračkog tima u ime Vlade TK Zlatan Muratović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sastanci koji će biti upriličeni u narednom periodu trebali bi, između ostalog, rezultirati i uspostavljanjem granskih kolektivnih ugovora u oblastima u kojima dosad nisu bili zastupljeni.

"Otvorit ćemo razgovore u oblasti ministarstva unutrašnjih poslova, kulture i visokog obrazovanja. Mislim da je polovina augusta rok do kojeg moraju biti potpisani granski kolektivni ugovori. Nastojat ćemo da do tog perioda sve i uradimo", dodao je Muratović.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Fahrudin Šahović kaže da će do kraja ovog mjeseca biti upriličen još jedan sastanak na kojem će biti uspostavljen protokol o pregovoru prema djelatnostima.

"Nakon toga idemo u pojedinačne pregovore za svaku djelatnost. Prvi put će neki sindikati imati granske kolektivne ugovore na kantonu, što dosad nije bio slučaj. Mi očekujemo da ovaj proces završimo u što kraćem roku. Stav sindikata je da zadržimo postojeće stanje, odnosno da ne mijenjamo prava uposlenika u novom granskom ugovoru za bilo koju od djelatnosti", kaže Šahović koji je zadovoljan ishodom današnjeg sastanka.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Admir Terzić, koji je prisustvovao sastanku, ističe da postoji određeni minimumi stečenih prava od kojih ovaj sindikat neće odustati.

"Mi moramo uvažavati specifičnosti i ekonomske moći kantona te svega onoga što je pravna stečevina u kantonima, a kada su u pitanju radno-pravni potpisi, odnosno kolektivna pregovaranja. Trenutno imam informaciju da se sutra otvaraju pregovori s Vladom FBiH o granskom kolektivnom ugovoru, ali da je stav ove vlade da će se takav ugovor ipak morati potpisivati s kantonalnim vladama", naglašava Terzić.