BiH
0

Sastanak predstavnika studentskih asocijacija i članova rektorata Univerziteta u Sarajevu

FENA
Rektorat Univerziteta u Sarajevu organizirao je danas sastanak predstavnika svih studentskih asocijacija fakulteta Sarajevskog univerziteta.

Na sastanku su razmatrana najaktualnija pitanja o statusu studenata, provedbi Bolonjskog procesa, integraciji Univerziteta te aktivnostima u kulturnom, društvenom i sportskom životu koje se realiziraju na nivou studentskih asocijacija.

Prema riječima rektora Faruka Čaklovice cilj sastanka je iznalaženje adekvatnih rješenja za probleme studenata i studentskih asocijacija.

"Dva goruća problema u sektoru visokog obrazovanja su socijalni status studenata i reforma obrazovnog sistema na Sarajevskom univerzitetu. Ovim sastankom ćemo, nadamo se, doći do određenih prijedloga koji će umnogome pomoći poboljšanju studentskog standarda, a i željeli smo da nam sami studenti kažu svoja viđenja o reformi obrazovanja na našem univerzitetu", kazao je Čaklovica.

On je dodao da će Univerzitet učiniti sve da bi se sarajevskim studentima stvorili optimalni uvjeti za obrazovanje. S tim u vezi, na današnjem sastanku predočene su i određene ponude nekoliko banaka s područja KS-a za kreditiranje studenata koji nisu u mogućnosti da sami finansiraju studij.

"Krediti su veoma povoljni, imaju povoljan grejs period i studenti će ih početi vraćati nakon zapošljavanja. Studentima koji u toku školovanja postignu izvanredan uspjeh bit će i oprošten određeni dio duga", najavio je Čaklovica.

Sastanku su se odazvali predstavnici svih studentskih asocijacija koje "muče isti problemi".

"S obzirom na to da Sarajevski univerzitet ide u pravcu integriranja ukazala se i potreba da se u skladu s tim formira i jedno tijelo, jedinstvena studentska asocijacija koja će se prvenstveno baviti potrebama i problemima studenata", izjavio je za medije predstavnik studenata Pravnog fakulteta Haris Hašutagić.