BiH
0

Sastanak predstavnika Naftnih terminala Ploče i Deltagripa u Zagrebu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šest dana pred eventualno pokretanje stečaja u Naftnim terminalima Federacije (NTF) Ploče, firmi kćerki Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo, danas će se u Zagrebu sastati predstavnici Deltagripa i uprava NTF-a, Terminala Federacije te Vlade FBiH, piše današnje Oslobođenje.

Na sastanku će se pokušati napraviti prijedlog sporazuma kojim bi se riješila otplata duga od 15 miliona KM Deltagripu i izvršila deblokada računa NTF-a, a samim tim i uklonila opasnost od eventualnog stečaja.

Kako Oslobođenje saznaje prijedlog Deltagripa je odgoda plaćanja duga na tri mjeseca uz zvanične garancije Vlade FBiH, te zahtjev da se odmah prizna presuda Arbitražnog suda iz Pariza.

Iz izvora bliskih Vladi FBiH, teško da će se pristati i na kakvu vrstu garancije koju bi trebala dati Vlada, odnosno kojom bi se opteretio budžet.

Delegaciju NTF-a čine, osim predstavnika uprave i firme, i njihovi pravni zastupnici, direktor Terminala Federacije Rasim Kadić, dok će Vladu FBiH predstavljati Admir Mujanović savjetnik federalnog premijera.

Dug Deltagripu proistekao je iz lanjske presude Arbitražnog suda međunarodne trgovinske komore iz Pariza (ICC), kad je presuđeno u korist Deltagripa zbog prekinutog ugovora o najmu skladišta u Pločama.

Takva presuda još nikad nije priznata u hrvatskim pravosudnim institucijama. No, računi NTF-a blokirani su od 13. novembra.