BiH
0

Sastanak predstavnika Federalne i vlade Brčko Distrikta BiH

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković, s federalnim ministrima Vahidom Hećom i Nailom Šećkanovićem i sekretarom Vlade FBiH Ismetom Trumićem, razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Vlade Brčko Distrikta BiH koju je predvodio gradonačelnik Mirsad Đapo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sastanak, u čijem je radu učestvovao i koordinator Brčko Distrikta u Vijeću ministara BiH Siniša Kisić, rezultirao je dogovorom u rješavanju aktuelnih pitanja od značaja za međusobnu saradnju Federalne i Vlade Brčko Distrikta.

U tom kontekstu, razgovarano je o načinu osiguranja kontinuiranog snabdijevanja Brčko Distrikta električnom energijom, bržem rješavanju problema boračke populacije, posebno u oblasti stanogradnje i većoj koordinaciji i saradnji u implementaciji investicionih aktivnosti sa stanovišta usklađenosti dinamike izvršavanja poslova.

Posebna pažnja je posvećena planiranim zadacima Vlade FBiH u slijedećoj godini u reformi fiskalne politike, odnosno politike direktnih poreza, nastavku aktivnosti na suzbijanju rada nacrno i jačanju inspekcijskog nadzora uopće radi smanjenja javnih rashoda.

Posebno značajnim ocijenjeni su projekti izgradnje cestovne infrastrukture, u okviru kojih je detaljno razmotren plan izgradnje brze ceste Tuzla-Orašje koja je od posebnog interesa i za područje Brčko Distrikta.

Bilo je riječi i o potrebi reguliranja zakonitosti rada Tržnice u Gradačcu - Arizona o čemu će, prema današnjim zaključcima, predstavnici Federalnog ministarstva trgovine razgovarati s resornim ministarstvom Tuzlanskog kantona.

Tokom sastanka premijer Federacije BiH Nedžad Branković i gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo potpisali su Sporazum o preuzimanju poslova evidencije u vezi s reguliranom vojnom obavezom građana s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH, prema kojem Vlada Distrikta preuzima poslove i arhivu evidencije pohranjenu u organizacijskim cjelinama Federalnog ministarstava za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata u općinama Orašje (za HVO) i Srebrenik ( za Armiju RBiH).