BiH
0

Sastanak predstavnika EK i BiH: Prošla godina bila posebno izazovna za BiH

FENA
Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine u Briselu su održali sastanak Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku u sedmom ciklusu od stupanja na snagu Privremenog sporazuma u 2008.

To je bio treći sastanak Pododbora do sada u sedmom ciklusu, iako prvi Pododbor nije mogao biti održan zbog unutrašnjih neslaganja u Bosni i Hercegovini.

Uime Komisije sastankom je predsjedavao direktor u Općoj upravi za ekonomske i finansijske poslove Uprave za međunarodne ekonomske i finansijske odnose Peter Bekx, a uime Bosne i Hercegovine pomoćnica ministra finansija i trezora BiH Vera Letica.

Vlasti Bosne i Hercegovine izvijestile su o ekonomskoj i fiskalnoj situaciji u zemlji, a Komisija je, između ostalog, napomenula da je 2014. bila posebno izazovna za Bosnu i Hercegovinu, usljed obimnih majskih poplava koje su prouzročile značajne štete i gubitke u iznosu do 15 posto BDP-a.

Komisija je dodala da je dugotrajni proces formiranja vlasti nakon Općih izbora u oktobru donio dodatni pritisak na održavanje političke i ekonomske stabilnosti zemlje, ali i pozdravila mjere koje se poduzimaju radi unapređenja upravljanja budžetom tokom protekle godine, odnosno usvajanje Zakona o budžetima u Federaciji BiH kako bi bila poboljšana fiskalna odgovornost i koordinacija i s nižim nivoima vlasti. Međutim, naglašena je važnost napora na unapređenju učinkovitosti provedbe propisa.

Također, Komisija je pozdravila planirano usvajanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj, posebno uključujući uspostavljanje Fiskalnog vijeća i usvajanje fiskalnog pravila. Komisija potiče vlasti na rješavanje pitanja nedostataka u planiranju budžeta i fiskalne koordinacije, te daljnje razvijanje srednjoročne fiskalne strategije kako bi ojačali svoju ulogu instrumenta fiskalne koordinacije.

Istovremeno, Komisija je izrazila svoju zabrinutost u pogledu povećanja fiskalnih disbalansa, premda je prepoznato da su oni dijelom uzrokovani hitnim finansijskim izdvajanjima i aktivnostima na obnovi nakon proljetnih poplava.

Upućen je poziv bh. vlastima da poduzmu potrebne korake i uspješno dovrše postojeći proces konsultacija s MMF-om čime će biti postavljeni temelji za novi program s Fondom za šta smatraju da bi se nesumnjivo pokazalo ključnim u ograničenom fiskalnom prostoru, imajući u vidu da zemlja praktično nema pristup međunarodnim tržištima kapitala.

Komisija je naglasila da je ključni izazov za zemlju osigurati održive javne finansije na način koji stimulira rast. Štaviše, naglašeno je da su preporuke Komisije u smislu politika, koje je po prvi put bh. vlastima uputio bivši potpredsjednik Rehn krajem juna 2014., uključivale najvećim dijelom strukturna pitanja.

Komisija je ponovila da prije svega, restrukturiranje i racionalizacija javnog sektora i bolje ciljanje socijalnih naknada predstavljaju ključne preduvjete za postavljanje temelja održivom rastu u zemlji koji se temelji na domaćim naporima.

Komisija je istakla da BiH hitno treba unaprijediti svoj dugoročni potencijal rasta. Premda je nedavno postignut određeni napredak u unapređenju poslovnog okruženja, kako u RS, tako i u FBiH, Bosna i Hercegovina je pozvana da ubrza svoje napore i poduzme odlučne korake kako bi bile smanjene prepreke u poslovanju, olakšano izdavanje građevinskih dozvola i smanjeni parafiskalni nameti.

Također je upućen poziv za rješavanje nedostataka u funkcioniranju tržišta rada i podizanja kvalitete ljudskog kapitala, čime se postavljaju temelji za samoodrživo jačanje konkurentnosti privrede.

Vezano za interne finansijske kontrole, naglašena je važnost daljnjeg koordiniranog napretka u utvrđivanju potrebnog pravnog okvira, uspostavljanju kao i provedbi ključnih aranžmana za finansijsko upravljanje i kontrolu, kao i potreba snažnijeg vokaliziranja političke podrške reformama.

Pozdravljen je napredak zabilježen u uspostavljanju funkcije interne revizije, međutim, razina osoblja ne smije biti preniska. U oblasti vanjske revizije, i dalje ostaje zabrinutost usljed nedostatka ustavnog utemeljenja finansijske i organizacijske nezavisnosti vrhovnih revizijskih institucija.

Što se tiče statistike, Komisija je pozvala tri zavoda za statistiku na rješavanje preostalih metodoloških pitanja vezanih za popis stanovništva i okončanje preostale faze obrade podataka u skladu s preporukama Operacije međunarodnog monitoringa i Zakona o popisu.

Također je zatraženo od bh. vlasti da okončaju zastoj u pripremama za poljoprivredni popis, po mogućnosti putem usaglašavanja zakona na državnoj razini, koji bi osigurao jedinstvenu, cjelodržavnu metodologiju i potrebna finansijska sredstva, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.