Sarajevo
0

Sastanak predstavnika dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a

SRNA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Sastanak parlamentarnih stranaka, koji su ranije najavili dva HDZ-a, SNSD i SDS, bit će održan danas u zgradi institucija BiH, potvrdio je Srni Veso Vegar, portparol HDZ-a 1990, stranke koja koordiniše organizaciju ovog sastanka.

On je dodao da je na ovom sastanku i dalje nesporno učešće HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a i SDS-a, dok su predstavnici Saveza za bolju budućnost BiH izrazili spremnost da učestvuju, a SDP BiH se nije odazvao, kao ni Stranka za BiH, koja je ovaj prijedlog još ranije odbacila.

"Tema sastanka bit će uspostavljanje vlasti i formiranje vladajuće koalicije. Mi očekujemo da će doći predstavnici većine stranaka da vidimo da li je moguće i kada postići dogovor, jer vrijeme teče i treba uspostaviti vlast i rješavati probleme", dodao je Vegar.

Savez nezavisnih socijaldemokrata prisustvovat će danas stranačkom sastanku u Sarajevu koji je proistekao iz mostarske inicijative, potvrdio je Srni  izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Vasić je dodao da SNSD, bez obzira na sve prethodne najave, očekuje da će sastanku prisustvovati i predstavnici SDP i SDA kojima je upućen poziv sa nedavnog sarajevskog skupa.

"SNSD smatra da je nastupio prelomni trenutak za BiH i da se politički faktori sa najvećom izbornom verifikacijom moraju ponašati odgovorno, te da nikakve leteće konsultacije i uobičajeni parlamentarni sastanci ne mogu zamijeniti dogovor najlegitimnijih predstavnika tri naroda u BiH", naveo je Vasić.

Portparol SDA Salmir Kaplan izjavio je ranije Srni da će ova stranka, ukoliko se stvore potrebni preduslovi, u utorak, 11. januara, na sastanku lidera najjačih političkih partija u BiH izaći sa svojim prijedlogom za formiranje vlasti i da se iz tih razloga nije odazvala na današnji sastanak u Sarajevu.
Sastanak parlamentarnih stranaka bit će održan u 11.00 sati u zgradi institucija BiH.