Sarajevo
0

Sastanak predstavnika BH Gasa i Srbijagasa

FENA
Predstavnici kompanija BH-Gas i Srbijagas danas su na sastanku u Sarajevu razgovarali o transportu prirodnog gasa, projektu Južni tok, podzemnim skladištima, razvojnim planovima kompanija i daljnjim pravcima saradnje.

Direktori BH-Gasa i Srbijagasa, Almir Bećarević i Dušan Bajatović, na konferenciji za novinare ocjenili su današnje razgovore korisnim i korektnim dodajući da su rezultirali sa nekoliko dogovora.

Dogovoreno je, prema riječima Bećarevića, da tehničke ekipe istraže način kako da se postojeći gasovod koristi što optimalnije, odnosno da mu se poveća kapacitet do one mjere koja će omogućiti priključenje možda neke od termoelektrana. To je zadatak koji treba biti definisan u naredna tri mjeseca.

“U narednom periodu ćemo dobiti ponudu od Srbijagasa za skladištenje gasa u Banatskom dvoru i taj vid saradnje, ako bude obostrano prihvatljiv, mogao bi biti realizovan već naredne sezone grijanja”, kazao Bećarević.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Energoinvesta, razgovarano je o razvojnim planovima kompanija, odnosno kako unaprijediti postojeće stanje i izradnjom novih gasovoda podići nivo potrošnje gasa.

Delegacije su generalno razgovarale i o projektu Južni tok gdje je Srbija napravila veći progres u odnosu na sve zemlje u okruženju.

"Mi smo informisali delegaciju iz Srbije da su Energoinvest i BH gas potpisali pismo namjere o učešću u u projektu Južni tok sa predviđenim kapacitetom, odnosno željom za potrošnjom gasa iz tog gasovoda negdje oko milijardu i 200 miliona kubika za BiH", rekao je Bećarević.

Kriza u snabdijevanju gasom iz januara ove godine, prema riječima direktora Srbijagasa, svima je dala lekciju da treba paziti na međusobne odnose jer smo upućeni jedni na druge.

Bajatović je kazao da se završava prva faza skladišta u Banatskom dvoru i da će zasad tamo biti uskladišteno 300 miliona metara kubnih gasa što u nekim kriznim situacijima može biti aktuleno i za BiH. U skladištima u Mađarskoj su rezervisali dodatnih 200 miliona metara kubnih.

"Želimo da saradnja između Srbijagasa i BH gasa bude na komercijalnim osnovama, da politika bude sa strane, i da prioritet bude da se naprave dobri komercijalni poslovi, a da korisnici gasa u Srbiji i BiH budu obezbijeđeni, te da u slučaju krize bude izražena solidarnost", naglasio je Bajatović.