BiH
45

Sastanak Predsjedništva SDA: Dogovori o zajedničkom nastupu sa SBB-om na lokalnim izborima

Piše: E. S. H.
Amir Zukić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U centrali Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu se održava sastanak Predsjedništva stranke na kojem je glavna tema lokalni izbori i dogovor oko zajedničkog nastupa sa Strankom za bolju budućnost. Sjednici Predsjedništva SDA ne prisustvuje Bakir Izetbegović, predsjednik ove stranke jer se još nalazi na službenom putovanju u Zagrebu.

Sekretar SDA Amir Zukić je prije sastanka kazao da će razgovarati o predstojećim lokalnim izborima i donošenju odluka kako bi stranački organi mogli pristupiti procesu kandidovanja osoba koje će se nalaziti na listama za općinska vijeća, skupštine, nosioce lista i kandidate za načelnike.

Na pitanje novinara o zajedničkom nastupu SDA sa SBB-om, Zukić je kazao da je mišljenja da imaju korektnu ponudu SBB-a koju bi Predsjedništvo danas trebalo potvrditi i usaglasiti.

"Tamo gdje SDA već ima izabrane kandidate, kandidati su iz SDA, a tamo gdje su kandidati iz SBB-a imat će našu podršku. Gdje nema kandidata SDA i SBB-a podržat ćemo najbolje rješenje. Imamo i zajednički nastup u povratničkim sredinama u Federaciji i u RS-u. To je jedan korektan prijedlog koji bi dalje reflektovao parlamentarnu većinu koja već postoji na Federalnom i kantonalnim nivoima", kazao je Zukić.

Adil Osmanović potpredsjednik SDA je kazao da će se na sjednici govoriti o predstojećim izborima i o aktivnostima koje operativni izborni štab SDA provodi, te da je jedna od glavnih tema zajedničko nastupanje sa SBB-om na lokalnim izborima.

"Sa SBB-om imamo načelan stav da tamo gdje SDA ima načelnika općine, da SDA i predloži načelnika, a da SBB predloži načelnika u onim općinama u kojima je načelnik iz SBB-a. U onim općinama u kojima su načelnici iz drugih stranaka dogovorit ćemo zajedničke kandidate. Danas ćemo donijeti konačnu odluku i o tome", kazao je Osmanović.

Na pitanje novinara o Mostaru i na jučerašnje optužbe opozicije u Parlamentu BiH da SDA i HDZ ispod stola imaju neki dogovor, Osmanović je kazao da ne postoji nikakav akt koji bi bio ispod stola.

"Nema ovdje velike razlike, ja bih rekao, ni između pozicije ni opozicije. To je kompleksno, teško pitanje, i nastoji se doći što je moguće do konkretnijeg rješenja koje bi na kraju imalo rezulatat da imamo dovoljan broj glasova da se takvo rješenje i izglasa. Ono što SDA traži je da Mostara, nego da Mostar bude rješen kako bi najbolje odgovaralo svim građanima Mostara", kazao je Osmanović.