BiH
0

Sastanak odbora o provođenju privremenog sporazuma

SRNA
Nevenka Savić
Nevenka Savić
U Sarajevu danas počinje dvodnevi sastanak Privremenog odbora za praćenje implementacije Privremenog sporazuma između EU i BiH.

Privremeni odbor BiH i EU čine predstavnici Evropske komisije iz Brisela, Delegacije EU u BiH i predstavnici institucija BiH.

Prvog dana sastanka predviđeni su razgovori o političkim i ekonomskim dešavanjima u BiH i EU, kao i o provođenju odredbi Privremenog sporazuma koje se odnose na slobodno kretanje roba i na ostale trgovinske odredbe.

Drugog dana biće riječi o provođenju Glave četiri Privremenog sporazuma koja se odnosi na institucionalne, opšte i trgovinske odrebe.

"Na sastanku ćemo proći kroz sve najbitnije odrebe Privremenog sporazuma i vidjeti dokle se stiglo sa njihovom implementacijom. Nakon dvodnevnog sastanka biće izdato zajedničko saopštenje u kojem će biti konstatovano kako napreduje provođenje Privremenog sporazuma", rekla je Srni direktor Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić.

Delegaciju BiH na ovom sastanku predvodi Savićeva, a delegaciju iz Brisela Pjer Mirel, direktor Odjeljenja za Albaniju, BiH, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo pod rezulucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje.

BiH i EU potpisale su 16. juna 2008. godine u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi ugovorni odnos BiH sa Unijom i potvrda statusa potencijalnog kandidata za članstvo.
Privremeni sporazum stupio je na snagu 1. jula 2008. godine.