Sarajevo
0

Sastanak o rješavanju problema u "Pretisu"

FENA
Na današnjem sastanku premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće s predstavnicima menadžmenta, Sindikata i Štrajkačkog odbora "Pretisa“ načinjen je bitan pomak ka sređivanju stanja u ovoj kompaniji, uključivši i rješenje koje bi obuhvatilo isplatu jedanaest plaća i uplatu doprinosa, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Razgovor, u kojem je sudjelovao i direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović, rezultirao je jedinstveno prihvaćenim zaključcima, od kojih je jedan da menadžment i radnici zajedno u sljedećih dan-dva utvrde dinamiku isplate zaostalih plaća.

Također, menadžment će sačiniti finansijsko-poslovni plan "Pretisa“ za razdoblje do kraja 2010. godine, s preciziranom dinamikom priliva sredstava na temelju realizacije tekućih ugovora, ali i svih troškova koje "Pretis“ očekuju.

Nakon tako postignutih i usuglašenih materijala, u Vladi FBiH će biti održan sastanak u istom sastavu.

Ukoliko tada bude ocijenjeno da su planovi realni i ostvarivi, Federalna vlada će putem Razvojne banke FBiH osigurati određena sredstva koja će služiti za održanje proizvodnje, pomoć u realiziranju postojećih i dobijanju novih ugovora i za zadovoljenje radničkih zahtjeva.

Kako je danas istaknuto, od preciznosti i ozbiljnosti kojom se pristupi izradi plana "Pretisa“ do konca 2010. godine umnogome će ovisiti i porast rejtinga kompanije kod banaka pri budućim podnošenjima zahtjeva za odobravanje kredita.

Danas su premijer Branković i ministar Hećo kazali da Vlada FBiH kroz UNIS Group želi uvesti reda u namjenskoj industriji u Federaciji BiH.

  • Vlada se može baviti samo kompletnim ovim sektorom, a ne pojedinačno svakom od kompanija namjenske industrije. Korporativno uvezivanje tih kompanija i njihov jedinstven izlazak na međunarodno tržište znači i lakše dobijanje dobrih poslova. U Vladi smo svjesni da ima i onih kojima takav koncept organiziranja namjenske industrije ne odgovara, ali mi od njega nećemo odustati - kazao je premijer Branković.

Po riječima ministra Heće Federalna vlada je itekako svjesna potencijala namjenske industrije i neće dopustiti nikakva mešetarenja koja je mogu uništiti, navodi se u saopćenju.