Zirojević i Pankretić
0

Sastanak o razrješenju 'trgovinskog rata'

SRNA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske Božidar Pankretić predvodiće delegacije BiH i Hrvatske na sastanku koji će danas biti održan u Sarajevu s ciljem iznalaženja rješenja za probleme koji opterećuju robnu razmjenu između dvije države.

Ovom sastanku prethodiće i tehnički sastanak delegacija BiH i Hrvatske koje predvode direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić i direktor Uprave za veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske Gordan Jerbić, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zirojević je rekao je Srni da BiH nije prva krenula u proces donošenja zabrana i vancarinskih barijera prilikom robne razmjene sa Hrvatskom, ali da je određenim mjerama morala da reaguje prema državama okruženja koje su na razne načine uslovljavale izvoznike iz BiH.

On je izrazio očekivanje da će sastanak značajno doprinijeti poboljšanju trgovinskih odnosa BiH i Hrvatske i da će proteći u dobroj atmosferi koju treba da karakterišu partnerstvo i dobrosusjedska saradnja.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić ovih dana više puta je ponovio da je BiH, nakon što je Hrvatska zabranila uvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH, odgovorila zabranom uvoza iz ove susjedne države proizvoda goveđeg i živinskog programa, kao i žive ribe.

On podsjeća da je Hrvatska u posljednja dva-tri mjeseca, osim dosadašnjih mjera zabrane uvoza koje se odnose na goveda, svinje, ovce i koze, uvela i novu zabranu uvoza žive ribe i živine, što je dovelo do situacije da BiH gotovo ništa više ne može da izvozi u Hrvatsku, osim termički tretiranih proizvoda poput sterilizovanog mlijeka.