Bosanski Brod
0

Sastanak o Rafineriji nafte

FENA
Na današnjem sastanku mješovite radne skupine čelnika Brodsko-posavske županije i općine Bosanskoga Broda zaključeno je kako treba uspostaviti suradnju radi obavještavanja o mogućem onečišćenju vode i zraka iz bosanskobrodske Rafinerije nafte.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir je rekla kako misli da je u ovom trenutku najvažnije uspostaviti zajednički sustav obavješćivanja. Istaknula je kako žali što Bosna i Hercegovina nije ratificirala ESPO konvenciju o prekograničnom utjecaju na okoliš.

Imamo ozbiljan problem jer nemamo pravni međunarodni instrument kojim bismo utjecali na Rafineriju, dodala je Petir.

Načelnik u hrvatskom Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nenad Mikulić potvrdio je kako je Ministarstvo i ovaj tjedan poslalo zahtjev BiH da se "otvore kanali informiranja" i suradnja.

Mislim da obje strane imaju dobru volju, ali je očito da Rafinerija u Bosanskome Brodu prolazi kroz razdoblje modernizacije te da mora smanjiti količinu sumpornih spojeva jer je i sama svjesna da bez toga ne može na europsko tržište. Svjesni smo da takva rekonstrukcija treba vremena i novca, rekao je Mikulić.

Predstavnici bosanskobrodske Rafinerije nisu bili ovlašteni davati izjave, a načelnik bosanskobrodske općine Milovan Čerek je rekao kako oni na Rafineriju ponajprije gledaju kao na gospodarski subjekt koji je vratio život u Bosanski Brod.

"Ono što na nekoj drugoj strani puno smrdi, nama nešto manje smrdi", rekao je Čerek.

Brodskoposavski župan Danijel Marušić je rekao da su razgovarali i o gospodarskoj suradnji te kandidiranju zajedničkih projekata za novac iz IPA fonda. Istaknuo je da će se mješovite radne skupine sastajati redovito.