Vlada FBiH
0

Sastanak o problemu registracije "Krivaje" iz Zavidovića

FENA
U sjedištvu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je na poziv Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, održan sastanak na kojem je razgovarano o prevazilaženju problema oko registracije zajedničkog preduzeća "Krivaja 1884".

Sastanku su pored premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića, zamjenika premijera Gavrila Grahovca, resornog ministra Vahida Heće i premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva finansija, Agencije za privatizaciju u FBiH, poreznih uprava Federacije BiH i ZDK, Federalnog zavoda PIO/MIO, Općine Zavidovići, preduzeća IP "Krivaja", "FERIMPEX", kao i predstavnici sindikata "Krivaje 1884".

Kako nije uspio ni treći pokušaj registracije ove firme kod registratorskog suda u Zenici, nakon uložene žalbe poreznih uprava FBiH i Zeničko-dobojskog kantona zbog dugovanja ranijeg preduzeća IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići, na sastanku je zaključeno da resorno federalno ministarstvo uspostavi privremeni nadzorni odbor preduzeća IP "Krivaja" d.o.o Zavidovići koji bi donio odluku o prodaji imovine koja nije ušla u sastav novosnovanog preduzeća "Krivaja 1884".

Porezna uprava FBiH i Agencija za privatizaciju zadužene su da prethodno hitno usaglase najbolji način za prodaju te imovine. Sredstvima od prodaje namirila bi se porezna dugovanja zbog kojih je ta imovina pod hipotekom.

Također, zaključeno je da Federalno ministarstvo finansija dostavi tumačenje Poreznoj upravi FBiH o Zakonu o registraciji privrednih društava kako bi se omogućilo da novoosnovano preduzeće "Krivaja 1884" dobije porezni ID - osobni identifikacijski broj.

Kada je riječ o potraživanju 172 radnika po osnovu tužbi, zaključeno je da se formira komisija sastavljena od predstavnika federalnih ministarstava finansija, energije, rudarstva i industrije i pravde, te Agencije za privatizaciju u FBiH koja bi obavila razgovore sa tim radnicima i pokušala iznaći kompromisno rješenje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.