BiH
4

Sastanak o prevenciji maloljetničkog prijestupništva u KS: Analizirati urađeno

FENA
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Kantona Sarajevo Amela Dautbegović organizirala je sastanak o temi Prevencije maloljetničkog prijestupništva i rada s maloljetnicima u sukobu sa zakonom s akcentom na iniciranje poboljšanja pojedinih pravnih rješenja kroz izmjene i dopune propisa koji tretiraju tu problematiku.

O primjeni Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i mogućim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom iskustva i informacije su razmijenili uz kantonalne ministre zdravstva i pravde i uprave i MUP-a KS Zilhu Ademaj, Maria Nenadića i Ismira Jusku i predstavnici federalnih ministarstava zdravstva i socijalne zaštite, federalni inspektori iz pomenutih resora, predstavnici akademske zajednice, kantonalnih socijalnih ustanova, institucija ombudsmena i kantonalnog tužilaštva.

Zakoni koji tretiraju ove oblasti daju rješenje i mogućnosti tretiranja tih pitanja, ali određeni problemi se javljaju zbog njihove nedovoljne primjene. Problemi maloljetničkog prijestupništva najčešće vuku korijene iz same porodice, tako da mjere prevencije kreću odatle, čulo se na jučerašnjem sastanku. Porodični zakon tretira porodične odnose i u njemu je moguće tražiti neka od preventivnih rješenja problema s maloljetnicima, rečeno je na sastanku.

Pored porodica, škole kao odgojne obrazovne ustanove imaju veliki dio obaveze i odgovornosti praćenja, evidentiranja i bavljenja sa djecom koja pokazuju i početne stadije neprilagođenosti, neuklapanja ili agresivnosti, naglašeno je na jučerašnjem sastanku. Stalna povezanost škole i roditelja trebala bi biti zajednička obaveza.

Potcrtana je danas i važnost reagiranja zdravstvenih radnika u situacijama sumnji na zlostavljanje djece te obaveza prijavljivanja takvih slučajeva. Rad s djecom i porodicom, predavanja i upoznavanja o konkretnim djelovanjima su neka od preventivnih djelovanja resornog ministarstva i JU Porodičnog savjetovališta, istaknuto je.

Akcioni plan za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom za period 2014.-2016. godina se provodi kontinuirano i, kako je naglašeno, Vlada Kantona Sarajevo će naredne sedmice imati pred sobom rezultate i analizu šta je u vezi toga urađeno.

Takođe, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS razmatra mogućnosti izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti gdje bi tražili optimalna rješenja organizacije nekih ustanova, u svrhu lakšeg provođenja zakona i uređenja ove oblasti, saopćeno je iz Press službe KS.