BiH
0

Sastanak o načinima za pomoć povratničkim naseljima u Općini Sanski Most

FENA
Sanski Most
Sanski Most
Potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić razgovarala je danas s predstavnicima Općine Sanski Most i resornim federalnim ministrom Edinom Mušićem o konkretnim načinima za poboljšanje uvjeta života stanovništva u povratničkim naseljima u općini Sanski Most.

Glavni razlog za sazivanje današnjeg sastanka je elektrifikacija povratničkih naselja u općini Sanski Most, što je uopće jedan od najvećih problema u oblasti povratka. Karakteristika povratničkih naselja u općini Sanski Most je što se kuće uglavnom nalaze u dosta udaljenim zonama od elektromreže koja je u funkciji. Zbog toga je, kako je rečeno, vrlo visok nivo ulaganja u rekonstrukciju mreže prema broju povratnika. Prema podacima predstavnika Elektrodistribucije Bihać za rekonstrukciju elektromreže na području općine Sanski Most potrebno je oko tri miliona KM.

Ministar Mušić je na današnjem sastanku kazao da će Ministarstvo u suradnji s Elektrodistribucijom Bihać i Općinom Sanski Most razraditi projekt elektrifikacije u naselju Dabar - Unac u općini Sanski Most. "Investicija je zahtjevna i pokušat ćemo na terenu, zajedničkim projektom, iznaći rješenje“, kazao je ministar Mušić.

Prema riječima potpredsjednice Mićić za početak će biti riješeno pitanje prijevoza na području općine Sanski Most, a izvjesno je i osposobljavanje ambulante u MZ Zdena i periodično organiziranje dolaska ljekara prema potrebama tamošnjeg stanovništva. Federalno resorno ministarstvo zajedno s Općinom Sanski Most pokušat će riješiti pitanje nabavke kombija za prijevoz građana, a Dom zdravlja Sanski Most dostavit će pregled potreba za organiziranje zdravstvene zaštite stanovništva MZ Zdena.

Potpredsjednica Mićić je naglasila da će tokom svog mandata akcent staviti na oblast socijalne politike i štititi interese svih bh. građana. Današnji sastanak je okarakterizirala kao nastavak njenih aktivnosti i dogovora prilikom posjete povratničkim naseljima u općini Sanski Mostu, sredinom juna. Planirano je da se prati tempo realizacije danas dogovorenih akcija, a prvi sastanak s tim u vezi najavljen je za dvadesetak dana.