BiH
34

Sastanak Nikšića i penzionera: Povećanja penzija će biti ako bude novca

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnici udruženja penzionera iz FBiH i federalni premijer Nermin Nikšić danas su na sastanku dogovorili da će do kraja godine penzije u Federaciji BiH svim penzionerima biti uplaćivane najkasnije do desetog u mjesecu.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH i Saveza kantonalnih udruženja penzionera s Nikšićem su također dogovorili da će predstavnik Vlade FBiH, predstavnik Zavoda PIO-a i predstavnik penzionera redovno pratiti stanje uplata doprinosa te će čim se steknu uvjeti odmah biti predloženo povećanje penzija.

Sastanku je prisustvovao Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera, Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza, kao i Redžo Mehić, član Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH. U ime kantonalnih uruženja penzionera sastanku su prisustvovali predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera FBiH Ivan Kožul i Karlo Zelenika, predsjednik jednog od udruženja, kao i direktor PIO-a Zijad Krnjić.

"Dogovoreneo je da se nastavi sa subvencijama električne energije kao i do sada za više od 300.000 penzionera i u narednoj godini. U prošloj i u ovoj godini smo poslali na besplatno liječenje u Fojnicu najugroženije penzionere koji su bolesni, a dogovoreno je da se i u idućoj godini osiguraju sredstva za između 900 i 1.000 penzionera za besplatna liječenja", kazao je novinarima Omerefendić.

On je također dodao kako je dogovoreno i to da se u četvrtom kvartalu ove godine počne sa isplaćivanjem posmrtnina. Novac će biti dodjeljivan općinskim udruženjima penzionera radi korisnije rasporede i pravljenja kriterija za raspodjelu.

"S obzirom da je prije 15-ak dana stupio na snagu Zakon o prekršajima, dogovoreno je da Vlada poduzme sve mjere na sveubuhvatnom i detaljnoj kontroli rada nacrno i uplate doprinosa. Dogovoreno je da se što hitnije donese set zakona koji prati reformu penzionog sistema, čime će se za penzionere u narednom periodu stvarati povoljniji uvjeti za penzionere", dodao je Omerefendić.

Federalni premijer je također kazao da Vlada FBiH neće propustiti priliku da poveća penzije, ali ukoliko to prihodi budu dozvoljavali.

"S obzirom na kraj mandata neću davati nikakvo obećanje koje će opteretiti bilo koga drugog ko dođe u Vladu. U ovom trenutku nema uvjete za veće penzije, ali kad bude rado ćemo to realizirati. Do sada je ova Vlada u dva navrata povećala penzije", naglasio je Nikšić.