BiH
3

Sastanak konzorcija projekta Erasmus Mundus na UNSA

FENA
Radno-konsultativni sastanak konzorcija Erasmus Mundus projekta SUNBEAM održava se danas i sutra na Univerzitetu u Sarajevu.

SUNBEAM je projekt iz programa Erasmus Mundus pokrenut s ciljem povezivanja univerziteta iz Evropske unije i sa zapadnog Balkana.

Ovaj projekt se uklapa u evropsku politiku o visokom obrazovanju promovirajući glavne ciljeve takve politike, poput promocije evropskog visokog obrazovanja, unapređenje perspektive karijera studenata, promocije interkulturalnog razumijevanja kroz akademsku saradnju i mobilnost nastavnika, saradnika i studenata.

Projekt nudi stipendije koje u potpunosti finansiraju studijski boravak studenata, istraživača, akademskog i administrativnog osoblja iz zemalja zapadnog Balkana na jednom od partnerskih univerziteta u EU, te studijski boravak studenata, istraživača, akademskog i administrativnog osoblja iz zemalja sa partnerskih univerziteta iz EU na jednom od partnerskih univerziteta na zapadnom Balkanu.

U akademskoj mobilnosti u sklopu projekta SUNBEAM učestvuju EU univerziteti - Politehnički univerzitet Delle Marche, Ankona, (Italija - koordinator), Sveučilište u Splitu (Hrvatska), Jonski univerzitet (Grčka), Univerzitet u Primorskoj (Slovenija), Univerzitet Foscari u Veneciji (Italija), Univerzitet u Ljubljani (Slovenija), Univerzitet u Urbinu (Italija), te Univerzitet u Bolonji (Italija).

Od 2008. godine Univerzitet u Sarajevu je ravnopravni partner Erasmus Mundus programa i učestvovao je u svih 19 dosadašnjih odobrenih projekata.

Sarajevski Univerzitet kroz Erasmus Mundus program ostvaruje saradnju sa 45 institucija, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.