BiH
0

Sastanak Konstituence EBRD-a u Sarajevu

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas će se u Sarajevu održati sastanak Konstituence Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Austriju, Kipar, Izrael, Kazahstan, Maltu i BiH kojim će predsjedati ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, guverner BiH u EBRD-u, saopćeno je iz MVPBiH.

Na sastanku će učestvovati predstavnici šest zemalja Konstituence, kao i predstavnici Ureda EBRD-a u Sarajevu, Centralne banke BiH i MVP-a BiH.

Razmatrat će se pitanja vezana za politiku i aktivnosti EBRD-a na podršci malim i srednjim preduzećima u zemljama Konstituence, odnosno podršku ekonomskom razvoju zemalja u kojima EBRD realizira svoje operativne aktivnosti.

BiH će prezentirati utjecaj vanjskih faktora na finansijsku stabilnost u našoj zemlji, a bit će razmatrana i ekonomska situacija u Kazahstanu - utjecaj globalne finansijske krize, kao i tekuća operativna pitanja vezana za predstojeće odluke EBRD-a.

Sastanak Konstituence u Sarajevu je od posebnog značaja za BiH s obzirom na to da EBRD spada u red najvećih pojedinačnih ulagača u našu zemlju, uključujući i kreditnu podršku u mnogim oblastima (energetska efikasnost, obnovljiva energija, infrastruktura, transport, turizam).