Provođenje presude "Sejdić-Finci"
0

Sastanak Kolegija Privremene komisije i stranačkih lidera 6. marta

FENA
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
Sastanak Kolegija Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH“ s predsjednicima političkih stranaka zastupljenih u parlamentu BiH zakazan je za 6. mart.

Ovo je danas u Sarajevu potvrdio predsjedavajući Privremene zajedničke komisije Šefik Džaferović, dodajući da su pozivi već upućeni.

Privremena zajednička komisija je na posljednjoj sjednici odlučila da Kolegij Komisije obavi konsultacije s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka u vezi s prijedlozima za provođenje presude u predmetu "Sejdić-Finci".

"To će biti radno-konsultativni sastanak Kolegija Komisije s predsjednicima stranaka. Pokušavamo da iscrpimo sve što je moguće da iscrpimo, da bismo implementirali presudu“, kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, Komisija je odlučila da ne prepusti ništa slučaju i da sve ono što joj može biti od koristi da bi se implementirala presuda, iskoristi.

"Cijenimo da je potrebno pozvati i lidere, mada bih volio da kompletan ovaj proces možemo da završimo u okviru samo institucija kao što su Predsjedništvo, Vijeće ministara ili Parlamentarna skupština BiH", kazao je Džaferović.

Ali, dodao je, praksa nas uči da nam lideri mogu pomoći jer su pomagali i u drugim slučajevima.

"Ovo je ustavna reforma i pozvani su lideri ne samo šest nego svih 13 stranaka", kazao je Džaferović.

Sastanak s liderima je 6. marta, a za 12. mart je planirana sjednica privremene zajedničke komisije.

"Dvanaestog je rok. Želim da se dogodi implementacija te presude, odnosno dogodi ta politička saglasnost. Hoće li, u ovom trenutku ne mogu to da kažem jer ne zavisi samo od mene", kazao je Džaferović.

U skladu sa zaključkom oba doma PSBiH, rad Privremene zajedničke komisije trebao bi završiti najkasnije do 12. marta.