BiH
94

Sastanak kod ambasadorice Cormack završen bez dogovora o izborima u Mostaru

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Lideri vladajućih političkih stranaka u Federaciji BiH nisu uspjeli doći do konačnog dogovora o izborima u Mostaru ni nakon večerašnjeg sastanka sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić iznijeli su prijedloge sa kojim se nije složila delegacija HDZ-a BiH na čelu sa predsjednikom ove stranke Draganom Čovićem.

Čović je kazao kako su sve stranke izrazile opredjeljenje da izbori u Mostaru budu održani u oktobru dodajući da su stranke prokockale političke dogovore u zadnjih šest mjeseci.

On je kazao kako vladajuće stranke u FBiH moraju postići dogovor o Mostaru, ali i drugim ključnim pitanjima. Kazao je kako je optimističan, ali da je isto tako bio i optimističan u vezi s EU i NATO integracijama BiH što se na kraju nije pokazalo ispravnim.

Čović je kazao da ne vidi nikakav razlog da se bilo ko u Mostaru osjeća ugroženim i da koalicione stranke moraju vratiti povjerenje.

"Večeras i sutra međusobno ćemo komunicirati sa domaćinima, vrijeme je isteklo i možemo to uraditi u narednih dan ili dva", kazao je Čović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da je koalicija SDA i SBB imala jedinstveni stav u vezi s izborima u Mostaru, ali da stajališta HDZ-a BiH nisu bila takva.

On je kazao i da će političke stranke u narednih nekoliko dana raditi na tome da dođu do rješenja.

Medijima se na kraju obratio i Bakir Izetbegović koji je kazao kako su SDA i HDZ BiH bili blizu rješenja, ali da je u jednom trenutku došlo do depresivnog razlaza i nepovjerenja. Dodao je da je baš zbog toga dobrodošao interes ambasada SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

On je rekao i da se mora nastaviti intenzivnije tragati za rješenjem i da će SDA nastaviti razgovarati sa HDZ-om BiH te vidjeti može li se ići sa nekim srednjim rješenjem.

Kako je kazao problem su bile kvote, kompenzacijske liste i izborni predstavnici. Poručio je i kako SDA insistra da sve bude riješeno političkim dogovorom na papiru i da se ne nada bilo kakvom rješenju u narednih deset dana.