BiH
56

Sastanak Kazazovića i predstavnika JU Dom zdravlja: Izbjeći zloupotrebe s otvaranjem bolovanja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Sarajevu su se danas sastali predstavnici Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo i predstavnici Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo gdje je razgovarano o sistematskim pregledima prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo, otvaranju bolovanja te izdavanje ljekarskih ispričnica učenicima za odsustvo s nastave.

Prema riječima resornog ministra Elvira Kazazovića, evidentiran je povećan broj uposlenih u obrazovanju koji su na bolovanju, kao i broja učenika koji opravdano izostaju s nastave, zbog čega je namjera bila da se sa menadžmentom Doma zdravlja napravi presjek trenutnog stanja, te sazna šta su razlozi povećanog otvaranja bolovanja i izdavanja ispričnica. "Razgovarali smo o zdravlju naših prosvjetnih radnika, o podacima dobijenim kroz sistematske preglede, a posebno o onim zdravstvenim problemima koji mogu negativno uticati na đake i nastavni proces, ali i na samog prosvjetnog radnika, njegovu porodicu i okolinu", kazao je Kazazović, saopćeno je u nakon sastanka iz Službe za informiranje KS. Zajednički je stav, kako je zaključeno, izbjeći eventualne zlupotrebe kada je u pitanju otvaranje bolovanja ili izdavanja ispričnica, stoga je na tom polju neophodno pojačati kontrole.

Predstavnici Doma zdravlja iskazali su spremnost za realizaciju ovog dogovora, o čemu će cirkularnim pismom obavijestiti i uposlene u ovoj javnoj ustanovi. Iz rukovodstva JU Dom zdravlja istakli su kako su spremni staviti na raspolaganje sve kapacitete kako bi se dodatno unaprijedilo provođenje sistematskih pregleda uposlenika u obrazovanju, a koje su dužni obaviti prije početka svake školske godine. Jedan od zaključaka sastanka je i taj da će sistemski biti riješeno pitanje zdravstvene zaštite učenika koji pohađaju Gazi Husrev-begovu medresu, a čije mjesto prebivališta nije Sarajevo.