Ankara
0

Sastanak Izetbegovića i Gula: Turska nastavlja podržavati BiH

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se nalazi u radnoj posjeti Republici Turskoj, susreo se danas u Ankari sa predsjednikom ove zemlje Abdullahom Gulom.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, dvojica predsjednika su razmijenila mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i široj regiji Mediterana, kao i razvoju dalje ekonomske saradnje dvije prijateljske zemlje.

Zahvaljujući domaćinu za podršku koju Republika Turska kontinuisano pruža našoj zemlji, Izetbegović je pozvao na još intenzivniji angažman Turske na svim poljima u Bosni i Hercegovini. Posebno je istakao da Bosna i Hercegovina sa velikim zadovoljstvom pozdravlja činjenicu da uloga Republike Turske u međunarodnim okvirima konstantno jača i dobija na značaju.

Predsjednık Gul je ponovio podršku BiH kao prijateljskoj i bratskoj zemlji. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su intezivirani susreti šefova država zemalja u regiji Zapadnog Balkana. Istakao je svoje očekivanje da će takva saradnja imati i konkretne rezultate u kontekstu rješavanja preostalih otvorenih pitanja među ovim državama.

Sagovornici su se složili da je potrebno nastaviti praksu trilateralnih susreta na najvišem nivou zemalja regije i Turske, jer su dosadašnji sastanci dali dobre rezultate.

Predsjednik Gul je još jednom ponovio jasnu podršku svoje zemlje Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je svoja očekivanja da će uslijediti značajnije turske investicije u bh. ekonomiju.

S tim u vezi, sagovornici su se složili da Turska u narednom bliskom periodu snažno podrži završetak procesa povratka u BiH, kao i razvoj poljoprivredne proizvodnje u onim dijelovima naše zemlje gdje postoje izražena potreba i interes lokalnog stanovništva.

Bakir Izetbegović se također sastao i sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutoğluom.

U posljepodnevnim i večernjim satima očekuje se njegov sastanak i sa zamjenikom premijera Republike Turske Alijem Babacanom i ministrom poljoprivrede i stočarstva Mehdijem Ekerom.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sutra će u Istanbulu posjetiti premijera Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, koji se uspješno oporavlja nakon operacije.