BiH
0

Sastanak Izetbegović-Moor: Pitanje jezika za bošnjačku djecu u RS-u mora se riješiti

FENA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je sa šefom misije OSCE-a u BiH ambasadorom Jonathanom Moorom razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH.

Moor je informirao Izetbegovića o naporima koje čini OSCE u rješavanju pitanja jezika na kom se izvodi nastava za djecu bošnjačke nacionalnosti u obrazovnom sistemu Republike Srpske, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se saglasili da se pitanje jezika na kom se izvodi nastava za bošnjačku djecu u školama u entitetu RS mora riješiti, te da se moraju učiniti dodatni napori na prevazilaženju ove situacije, a posebno se moraju poduzeti mjere i aktivnosti koje će omogućiti Bošnjacima da svoj jezik zovu bosanskim, u skladu sa dosadašnjom praksom, te da imaju obrazovanje na istom.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je zabrinutost zbog sve češćih napada na Bošnjake povratnike u RS-u, te pozvao misiju OSCE-a da uloži dodatne napore kako bi se zaustavilo ovo nasilje.

Govoreći o stanju u sektoru pravde, sagovornici su se suglasili da podržavaju reformu sektora pravde koja će biti usmjerena na stvaranje efikasnog, dobro rukovođenog i koordiniranog sistema pravde u BiH, koji je odgovoran prema svim građanima, potpuno usklađen s EU standardima i koji garantuje jednakost svih građana pred zakonom i vladavinu prava u BiH.

Izetbegović je izrazio neslaganje s pritiscima koji dolaze iz RS-a da se uspostavi nacionalni balans u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Nacionalnog balansa nije bilo u počinjenim zločinima pa ga ne može biti ni u izrečenim presudama.