Sarajevo
0

Sastanak članova Vlade FBiH s predstavnicima UNDP-a u BiH

FENA
U Vladi Federacije BiH danas je održan sastanak na kojem su predstavnici UNDP-a u našoj zemlji predstavili rezulate rada u periodu 2005.-2008. godina, te buduće planove u BiH u okviru Razvojnog programa UN-a za period 2010.-2014. godina, kao i programe za dostizanje Milenijskih razvojnih ciljeva.

Sastanku, kojem je predsjedavao zamjenik premijera FBiH Gavrilo Grahovac, prisustvovali su zamjenik premijera Vjekoslav Bevanda, te federalni ministri Nail Šećkanović, Perica Jelečević, Edin Mušić, Zahid Crnkić, Safet Omerović, Meliha Alić, Desnica Radivojević, te sekretar Vlade Ismet Trumić.

Zamjenik premijera Gavrilo Grahovac je zahvalio rezidentnoj predstavnici UNDP-a u BiH Christini McNab na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, te dodao da i ubuduće može računati na podršku Vlade Federacije BiH.

  • Vlada će brzo i efikasno reagirati kada su vaši projekti u pitanju, istakao je Grahovac.

Federalni ministar zdravstva Safet Omerović kazao je kako je FBiH posebno zainteresirana za projekat upravljanja medicinskim i sanitetskim otpadom. Dodao je da će ovo ministarstvo u 2009. aplicirati na ova dva programa koja finansira Vlada Španije, i da u tom smislu očekuje podršku UNDP-a.

Osvrćući se na dosadašnju pomoć UNDP-a kada su izbjeglice i raseljene osobe u pitanju, resorni ministar Edin Mušić ju je ocijenio veoma kvalitetnom, posebno u domenu obnove, infrastrukturnih projekata i socijalne podrške povratnicima. Po njegovim riječima ekonomsko snaženje građana, a posebno povratnika, je nešto što će biti veoma važno u narednom periodu.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christina McNab je kazala kako je dosadašnja saradnja sa Vladom FBiH bila dobra, te izrazila očekivanje da će ona ubuduće biti i bolja, saopćeno je Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.