BiH
7

Sastanak čelnika Vlade KS, ZZO-a i javnih zdravstvenih ustanova: Donijeti kvalitetniju listu lijekova

Klix.ba
Povodom utvrđivanja nove odluke o listi lijekova za Kanton Sarajevo i njenog usaglašavanja sa federalnom esencijalnom listom, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković organizirao je i održao jučer sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravstva KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO), direktorima svih kantonalnih javnih zdravstvenih ustanova, kao i članovima Komisije za lijekove KS koja je pripremila prijedlog buduće liste.

"Opredjeljenje Vlade je da donošenje ovog važnog dokumenta bude što transparentnije, da se konsultuje struka, ali i da se izvrši jedna ozbiljna revizija liste koja je u primjeni u Kantonu Sarajevo. Cilj nam je da dobijemo što kvalitetniju novu listu lijekova čije izmjene neće biti nauštrb građana našeg kantona, nego onih koji su kroz razne malverzacije sa lijekovima na listi ostvarivali ličnu korist i tako oštetili budžet, a građane uskratili za bolju zdravstvenu uslugu", naveo je premijer Konaković.

Premijer je istakao da troškovi ZZO-a za lijekove sa esencijalne liste svake godine rastu za oko pet miliona KM, te da su za posljednje četiri godine dostigli cifru od oko 20 miliona KM. Ako se taj trend nastavi postoji opasnost od urušavanja sistema zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo, istaknuto je. Troškovi su se povećavali uprkos tome što nije bilježeno drastično povećanje broja osiguranika i korisnika recepata.

Sve su to indikatori da je revizija potrebna, a kako je najavljeno, njome će biti obuhvaćena i praksa propisivanja i izdavanja lijekova.

Procjene su da bi se kroz evidentiranje i sprečavanje propusta i neregularnosti mogle ostvariti višemilionske uštede koje bi se usmjerile u druge prioritete u zdravstvu i osiguranje kvalitetnije zdravstvene zaštite.

"Ovo je prvi put da je sastanak organizovan u ovom sastavu, ali i da direktori javnih zdravstvenih ustanova imaju mogućnost učešća u kreiranju liste lijekova. To je jedini ispravan način da dođemo do najboljeg rješenja“, rekla je direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Sena Softić-Taljanović.

Učesnici sastanka su dali nekoliko konkretnih prijedloga i sugestija na ponuđeni prijedlog liste, a zaključeno je da ih svi pripreme i dostave Ministarstvu zdravstva KS u narednih sedam dana.