BiH
2

Sastanak Cavusoglu-Crnadak: Najavljena obnova trilateralnih sastanaka Turske, BiH i Srbije

Piše: N. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas je u Sarajevu održan sastanak ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka i ministra vanjskih poslova Turske Mevlüta Cavusoglua. Ministar vanjskih poslova Turske boravi u jednodnevnoj posjeti BiH.

Na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka oba ministra su istakla kako je sastanak protekao u izuzetno dobroj atmosferi te da je bio konstruktivan.

Cavusoglu je prvi put u posjeti BiH u svojstvu ministra vanjskih poslova, a i ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku bila je ovo prva prilika da se sretne sa svojim kolegom.

Na početku sastanka ministri su razgovarali o nedavnom terotrističkom činu u Zvorniku.

"Konstatovali smo da se obje zemlje suočavaju sa sličnim problemima. Isto tako, konstatovali smo da se protiv zla kakav je terorizam bori na svim frontovima i u svim formatima gdje to možemo zajednički činiti", rekao je Crnadak.

Razgovaralo se i o bilateralnim odnosima dvije zemlje. Tom prilikom konstatovano je da su oni na izuzetno visokom nivou.

"Razgovarali smo o tome da nastavimo sa trilateralnim sastancima u formatu Turska, Srbija i BiH, ali i u formatu Turska, Hrvatska BiH", istakao je Crnadak te najavio prve korake ka ostvarivanju plana o ovakvim sastancima. Također, Crnadak je najavio i mogućnost sastanka u formi "četvorke" gdje bi se za jednom stolom našli predstavnici Turske, BiH, Srbije i Hrvatske.

Uvertira za posjetu Erdogana

Posjeta Cavusoglua je svojevrsna uvertira za posjetu predsjednika Turske Erdogana koji u BiH dolazi u maju. Tada će biti potpisana tri sporazuma između BiH i Turske koji će dodatno produbiti saradnju dvije zemlje.

Na sastanku se razgovaralo i o ekonomskoj saradnji koja je, kako je istaknuto, na visokom nivou, ali se još uvijek može produbiti. Dogovoreno je da se radi na tome kako bi se popravili biznis klima u BiH pri čemu je istaknuto da će Turska pružiti pomoć u onom obimu u kojem od nje bude traženo.

Crnadak je upoznao Cavusoglua i o planovima BiH prilikom preuzimanje predsjedavanja Vijećem Evrope. Turska je izrazila punu podršku postavljenim prioritetima te ponudila svaku vrstu pomoći. Jedan od prioriteta BiH je i donošenje Istanbulske konvencije koja se bavi sprečavanjem nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Puna podrška Turske BiH

Cavusoglu se posebno zahvalio Crnadku na srdačnom prijemu te je izrazio zadovoljstvo što se danas nalazi u Sarajevu koje je "srce Balkana".

On je istakao kako je Turska uvijek uz BiH pa i u vrijeme ružnih događaja kakve predstavljaju teror i terorizam.

Također, Cavusoglu je izrazio punu podršku Turske evropskom putu BiH, ali i integraciji BiH u okvire NATO-a. Svog kolegu Crnadka pozvao je na sastanak NATO-a koji se održava u Antaliji na nivou ministara vanjskih poslova 13. i 14. maja.

Obim trgovinske razmjene između BiH i Turske iznosi 493 miliona dolara, a Cavusoglu je rekao kako se ukupna ulaganja Turske u BiH procjenjuju na milijardu dolara. Ipak, istakao je kako se moraju učiniti dodatni napori kako bi se ovi pokazatelji povećali.

Cavusoglu je najavio i da će TIKA nastaviti sa svojim projektima u cijeloj BiH, a posebna želja Turske je da pomogne u smanjivanju nezaposlenosti podržavanjem malih i srednjih preduzeća. TIKA je u BiH do sada realizirala preko 600 projekata ukupne vrijednosti oko 200 miliona KM.