Zvanično
0

Sastanak bh. političkih lidera bez Lagumdžije

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija neće prisustvovati sutrašnjem sastanku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka sa liderima političkih partija iz BiH, rečeno je danas Srni iz ove stranke.

Lagumdžija je u pismu upućenom Inzku ponovio da je za njega "prudska trojka", kao i vladajuća koalicija, već odavno politički mrtva.

"Ljudi koji su ih činili su, pak,  tu i oni se ne mogu izbjeći, jer iza njih stoji legitimitet sa proteklih opštih izbora i poslušna glasačka mašina u parlamentima",  naveo je Lagumdžija.

On je istakao da dijeli mišljenje visokog predstavnika u BiH da ne postoji alternativa političkom dijalogu,    koji se mora   vratiti u okvire institucija BiH. 

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko zakazao je za sutra u 15.00  sati u Sarajevu sastanak na koji je pozvao predsjednike SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Sulejmana Tihića, ali i lidere SDP-a Zlatka Lagumdžiju i Stranke za BiH Harisa Silajdžića.
  
Dolazak na sastanak do sada su potvrdili  Tihić,   Dodik,  te   Čović.   

Stranka za BiH pozdravila je ranije  opredjeljenost visokog predstavnika u BiH  da se što prije uspostavi širi politički proces sa učešćem što je moguće većeg broja političkih stranaka.