BiH
0

Sastanak ambasadora RH i premijera ZDK: Hrvatska će pomoći BiH na putu ka EU

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kanotna danas je održan sastanak premijera ZDK Miralema Galijaševića i ambasadora Republike Hrvatske Ivana del Vechia.

Na sastanku koji je trajao oko sat vremena razgovarali se o ključnim pitanjima privrede u Zeničko-dobojskom kantonu sa akcentom na to koliko Republika Hrvatska može pomoći BiH u tom pogledu, ali i u pogledu ulaska u Evropsku uniju.

Del Vechio je istakao da je razgovor bio uspješan te da mu je bila čast da je među prvima čestitao Galijaševiću predaju aplikacije za EU.

"Aplikacija je veliki iskorak Bosne i Hercegovine na putu Euroatlanskih integracija jer je stabilnost, sigurnost i prosperitetnost od velikog značaja za BiH i Republiku Hrvatsku", kazao je Del Vechio te dodao:

"Mi smo susjedi i želimo još bolje surađivati. Upoznao sam ovaj kanton i privredne procese koji se događaju u njemu te smo dogovorili da napravimo sve da se dio vodovodne mreže izgradi u Varešu, kao i o privrednoj saradnji o izgradnji HE koju grade firme iz Hrvatske. Također, pomoći ćemo BiH i u pripremi odgovora na pitanja koja ćete dobiti iz EU te drugim zajedničkim projektima."

Del Vechio je zatražio od Galijaševića da ga upozna i o statusu firme Krivaje Mobel te je izrazio zadovoljstvo što Novalić i Galijašević rade na njenom oporavku sa nadom da će radnici uskoro početi raditi.

Premijer ZDK Miralem Galijašević je najon sastanka kazao kako je saradnja sa RH u proteklom vremenu bila uspješna te vjeruje da će se takva praksa nastaviti.

"Republika Hrvatska nam je ponudila saradnju u pripremama za EU, a razgovarali smo i o zajedničkim potencijalima koje ima ZDK i RH. Poseban akcenat je stavljen na izgradnji HE Vranduk koju grade hrvatske firme", zaključio je Galijašević.