BiH
0

Saslušavani članovi uže porodice Radovana Karadžića

FENA
Članovi uže porodice haškog optuženika Radovana Karadžića saslušani su početkom sedmice u Banjoj Luci, a ko je sve saslušan, MUPRS-a zbog osjetljivosti predmeta ne može saopćiti, javila je u subotu uvečer banjalučka Alternativna televizija.

Ljiljana Zelen-Karadžić, supruga haškog bjegunca privedena je u ponedjeljak, a kćerka Sonja Karadžić-Jovićević u utorak ujutru, tvrdi izvor ATV-a blizak porodici Karadžić.

On navodi i da su u zgradi MUP-a RS-a supruga i kćerka Radovana Karadžića doživjele neugodna ispitivanja i bile izložene svojevrsnom pritisku.

"Ukoliko neko ima primjedbe na ponašanje naših pripadnika, postoji procedura žalbe i interna kontrola koja eventualno provodi istragu", kazao je za ATV Gojko Vasić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a.

Vasić ističe da MUPRS-a, u saradnji s ostalim sigurnosnim strukturama u BiH, kao i međunarodnim, obrađuje osobe koje su u mreži podrške haškim optuženicima.

"U okviru te akcije trenutno se obrađuju osobe koje su ocijenjene kao mreža podrške Radovana Karadžića, one se saslušavaju po centrima ili ovdje u MUP-u. Obave se informativni razgovori, a osoba za koju se ocijeni da treba biti puštena, bude puštena, a ona koju treba zadržati, zadržimo i predamo Tužilaštvu. Ako neko ima primjedbe, ima za to predviđena procedura", kazao je Vasić.

Detalje u MUP-u ne mogu da saopće zbog osjetljivosti istrage. Otkrivaju samo da će takvih saslušanja biti još.