Okružno tužilaštvo u I. Sarajevu
1

Saslušanjem vještaka sudske medicine zaključen slučaj o Redžićevoj smrti

Piše: J. Hadžiahmetović
Sulejman Redžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Redžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu danas je zaključilo slučaj o smrti akademika Sulejmana Redžića.

Kako su nam kazali u ovom Tužilaštvu, vještak sudske medicine Hamza Žujo saslušan je u prostorijama Tužilaštva sa ciljem razjašnjenja zaključka iznesenog u pismenom nalazu, gdje je Žujo potvrdio kako opisane vanjske povrede na tijelu Sulejmana Redžića nisu uzrok smrti akademika.

Žujo je kazao kako svoj nalaz o uzroku smrti nije mogao dati odmah po završenoj obdukciji, jer se uzrok smrti nije mogao utvrditi bez provedenih dodatnih vještačenja.

Zbog svega ovoga, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu danas je donijelo odluku o nesprovođenju istrage povodom Redžićeve smrti. Potvrdili su da će, ukoliko bi se došlo do novih saznanja i činjenica u ovom slučaju, pokrenuti istragu.

Podsjetimo, nakon dvije sedmice potrage, na području Lapišnice, u kanjonu rijeke Miljacke, 21. januara pronađeno je tijelo Sulejmana Redžića.

Nalaz patologa Hamze Žuje pokazao je da je zastoj rada srca uzrok smrti akademika.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sulejman Redžić je, prema saznanjima policije, iz kuće izašao 7. januara u popodnevnim satima, a njegov nestanak porodica je prijavila policiji 9. januara.

Redžić je bio šef Katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, gdje je vodio i Centar za ekologiju i prirodne resurse.