Sud BiH
0

Saslušanje vještaka u slučaju Kujundžić

FENA
Odbrana Predraga Kujundžića saslušala je još jednog vještaka, koji je govorio o mogućem načinu ubistva Denisa Delića, za koje se tereti optuženi.

Željko Popović, vještak balističar, na zahtjev odbrane Predraga Kujundžića iznio je pred Sudom BiH svoj nalaz i mišljenje o mogućem uzroku smrti Denisa Delića, za čije ubistvo Tužilaštvo BiH tereti optuženog. Kujundžića, bivšeg komandanta jedinice "Predini vukovi", Državno tužilaštvo tereti za učešće u zločinima počinjenim u Doboju i okolnim selima tokom 1992. i 1993. godine. Između ostalog, optužen je da je, "pucajući iz vatrenog oružja", ubio maloljetnog Delića, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2000. godine u selu Grapska.

Od vještaka Popovića je odbrana tražila da utvrdi da li je smrtna povreda nanesena iz vatrenog oružja, te koji je kalibar oružja u pitanju. Vještačenje je izvršeno "na osnovu detaljnog uvida u spis", kao i sudskomedicinsku ekspertizu posmrtnih ostataka oštećenog.

  • Na osnovu podataka iz spisa, s balističkog stanovišta nije moguće dati mišljenje o načinu nastanka povrede, te o kalibru oružja. Na osnovu izjava svjedoka, realna je pretpostavka da se radilo o skraćenoj poluautomatskoj pušci ili pušci M48, kazao je vještak.

Prema njegovom iskazu, projektili za ove puške su "šiljasti i često prolaze kroz tijelo", te je veoma mala mogućnost da bi mogli ostati u tijelu djeteta.

  • Iz sudskomedicinske ekspertize se vidi da nema podataka o izlaznoj rani na tijelu oštećenog, ali u tijelu nije pronađen projektil. Pregledom odjevnih predmeta bi se mogao utvrditi tip rane koji je nastao, ali, koliko vidim iz spisa, ti predmeti su nedostupni, istakao je Popović.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, vještak je rekao da nije mogao naći "nijedan egzaktan pokazatelj" o vrsti oružja kojom je ubijen oštećeni, te da je zbog toga "nalaz ovakav".

Nakon ispitivanja vještaka, odbrana je predložila Sudu da odgodi suđenje do aprila, a razlozi za ovaj zahtjev su obrazloženi na zatvorenoj sjednici, "u cilju zaštite tajnih podataka i intimnog života optuženog".

Suđenje se nastavlja 9. aprila, javio je danas BIRN-Justice Report.