Sud BiH
0

Saslušanje svjedoka odbrane na suđenju Saviću i Mučibabiću

FENA
Odbrana Krste Savića započela je izvođenje dokaza saslušanjem prvog svjedoka, koji je govorio o stanju na području istočne Hercegovine tokom 1992. godine.

Kako je saopćio danas BIRN-Justice Report, Jovan Lalović, bivši potporučnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), svjedočio je o događajima u Podveležju i saznanjima o hapšenju Bošnjaka s ovog područja.

Lalović je iskaz dao u korist optuženih na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, koji se terete za niz zločina počinjenih tokom 1992. godine nad stanovništvom s područja Kalinovika, Nevesinja, Gacka i Bileće.

Prema navodima optužnice, Savić je bio načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, pod čijom komandom su bile stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kalinoviku, Gacku, Bileći i Nevesinju, dok je Mučibabić bio policajac u SJB-u Nevesinje.

Svjedok Lalović je ispričao kako je početkom aprila 1992. godine “dobio naredbu da pristupi komandi 13. korpusa JNA” u Podveležju u blizini Nevesinja, gdje je imao zadatak da “pomogne lokalnom muslimanskom stanovništvu”.

“Dobio sam zadatak da pomognem muslimanskom stanovništvu kako bi imali povjerenja u snage JNA. Kada sam krenuo na upoznavanje, moj vozač me upozorio da nisam išao u ‘podvelešku školu’, i da se neću snaći. Rekao mi je da je to životna škola njihovih djedova, i da na tom području postoje osvete i događaji o kojima ja ništa ne znam. Tek kasnije sam se uvjerio da je to istina”, kazao je Lalović.

Prema iskazu ovog svjedoka, vojnici JNA “koji nisu rodom sa područja BiH" povukli su se u Srbiju i Crnu Goru 19. maja 1992. godine, dok su ostali prešli u Hercegovački korpus Vojske Republike Srpske (VRS).

“Od tog datuma, pa sve do sredine juna 1992. godine, skoro se ništa nije dešavalo, čak nisu postojale ni tenzije između naših snaga i muslimana. Jedino čega se sjećam jeste da su meni dolazili neki muslimani kojima su nestali bližnji da se raspitaju da li znam gdje se drže zatočeni”, dodao je Lalović.

On je rekao i da je više puta odlazio je u SJB Nevesinje kako bi se raspitao o sudbini Bošnjaka, međutim “nikada ništa nije saznao”, iako je “obilazio sve ćelije za pritvor u stanici”.

Tvrdi i da je tokom jedne posjete upoznao Milka Mučibabića i Krstu Savića, ali da ni oni “nisu imali saznanja o zatvorenicima”.

“Konačno, zbog sve više poziva muslimana, 15. juna odlučio sam otići u komandu Hercegovačkog korpusa u Bileću da vidim da li oni znaju nešto. Tamo sam našao između 70 i 80 ljudi. U komandi su mi rekli da ih drže radi razmjene”, pojasnio je Lalović.

Po povratku u Nevesinje, rekao je svjedok, saznao je da su tog dana “muslimani napali sve položaje u blizini Podveležja”, te da je došlo do “zarobljavanja starješina i tehnike”.

“Pošto sam dobio informacije o zarobljenicima, htio sam ih prenijeti i otišao sam do sela Podveležja. Po dolasku sam razgovarao sa mještanima, a potom me šest pripadnika Patriotske lige zarobilo. Tokom mog zatočenja maltretiran sam i tučen u logorima u Hrvatskoj, da bih postao 80-postotni invalid”, kazao je Lalović, dodavši da je razmijenjen tek u augustu 1992. godine.

Naredno ročište zakazano je za 21. januar.