Tužilaštvo ZDK
0

Saslušani osumnjičeni u "slučaju Veličanin"

Piše: E. B.
Kantonalno Tužilaštvo ZDK (Foto: ZEDA)
Istražni tim kriminalističke policije MUP-a ZDK danas je priveo na saslušanje u Kantonalno tužilaštvo ZDK uhapšene Ališaha Hajriza i Demira Mešića, za koje postoji osnov sumnje da su sudjelovali ili bili izvršitelji ubistva dvadesetsedmogodišnjeg Admira Veličanina iz Doboja, čije je mrtvo tijelo prošle subote, 17.septembra, pronađeno na lokalitetu u šumi blizu Begovog Hana u općini Žepče.

Nakon obavljenog saslušanja kantonalni tužilac Adis Husić uputio je zahtjev sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici da se za Ališaha Hajriza i Demira Mešića odredi mjera tridesetodnevnog pritvora.

Kao što je poznato odmah po završetku obavljenih uviđajnih radnji kriminalistička policija MUP-a ZDK je, prema nalogu kantonalnog tužitelja Adisa Husića, poduzela obimne istražne aktivnosti na području cijele BiH što je urodilo prvim rezultatima pronalaženjem i hapšenjem ova dva lica, za koje postoji osnov sumnje da su mogući i direktni izvršitelji ubistva.

Nakon dojave od strane žepačkih lovaca da je u šumi kraj Pepelarske rijeke blizu Begovog Hana pronađeno jedno lice sa vezanim rukama i sa prostrijelnom ranom na potiljku, policiji je sve ukazivalo na svirepo ubistvo, jer je lice ubijeno iz neposredne blizine vatrenim oružjem.

Radilo se o klasičnoj egzekuciji kakve se mogu vidjeti još samo u kriminalnim filmovima, ali i o veoma teškom zadatku pred inspektorima kriminalističke policije MUP-a ZDK. Naime, na mjestu gdje je pronađeno tijelo Admira Veličanina nije bilo puno tragova koji bi vodili prema rješenju istrage, kao niti činjenica koje bi ukazivale na moguće izvršitelje zločina.

Ipak, policija je kroz sagledavanje većeg broj aulaznih istražnih informacija povezala neka indikativna dešavanja na širem području i dovela u vezu korištenje putničkog automobila marke Audi TT, registarskog broja 054-T-621, koji je u vlasništvu ubijenog Admira Veličanina, i dva lica koja su upravljala tim vozilom i pokušala ga zapaliti svega nekoliko kilometara od mjesta na kojem je pronađen ubijeni Veličanin.

Dalji tok istražnih aktivnosti ukazivao je na pretpostavke policije, koje su potkrijepljene ekspertskim nalazima tragova pronađenim u poluizgorjelom automobilu. Policija je zatražila širu podršku drugih istražnih timova kriminalističke policije iz cijele BiH, a odlično urađenom akcijom, nakon obavljenih traganja, policija MUP-a Kantona Sarajevo je uspjela locirati i uhapsiti dva lica. Osumnjičeni Ališah Hajriz i Demir Mešić uhapšeni su u četvrtak ujutro, u Vrbovskoj ulici u Sarajevu, a zajedno sa njima privedena je i jedna djevojka sa inicijalima M.V., koja je kasnije puštena iz pritvora.

U kući, gdje su se ova lica krila, pronađena su dva pištolja, automatska puška i dvije policijske radiostanice. Oni su nakon saslušanja u sarajevskoj policiji predati na daljnji postupak kriminalističkoj policiji MUP-a ZDK i Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

Istraga o ovom slučaju je u toku.