BiH
0

Saslušani kandidati za ambasadore u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji i BiH

FENA
Washington
Washington
Pred Odborom za vanjsku politiku američkog Senata održan je pretres na kome su svjedočili kandidati za ambasadore u četiri zapadnobalkanske države – Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Kandidat za ambasadora u Srbiji, dr. Cameron Munter rekao je da očekuje da po preuzimanju mandata u Srbiji s demokratskim vlastima i narodom Srbije sarađuje kako bi se prevazišlo naslijeđe nedavne prošlosti i država integrirala u euroatlanske strukture.

Spomenuo je, u svom svjedočenju, poboljšanje saradnje Beograda i Haaga, naglasivši kako su još četvorica optuženih na slobodi, među kojima Radovan Karadžić i Ratko Mladić, što – kako je rekao – znači da posao Srbije nije završen.

SAD će, kazao je Munter, nastaviti da podržava demokratsku tranziciju Srbije u kojoj se mora pojačati borba protiv korupcije kako bi se osigurao nastavak privarizacije bez lošeg utjecaja politike.

“Imanentno rješavanje statusa Kosova predstavlja izazov s kojim ćemo se, zajedno sa prijateljima, suočiti. Nezavisnost Kosova donijet će stabilnost i Srbiji i regionu”, kazao je Munter.

Dodao je da je jaka i u zapadne integracije integrirana Srbija kao partner – interes Sjedinjenih Država, te da će, ukoliko bude potvrđen Srbiji u ime Washingtona “nuditi nadu u bolje sjutra, saopćavajući očekivanja vrlo jasno i odlučno”.

Roderica Moorea, koji od 2004. obavlja dužnost zamjenika ambasadora SAD-a u Beogradu, predsjednik Bush predložio je za prvog američkog ambasadora u najmlađoj članici svjetske organizacije. Svjedočeći na Capitol Hillu, Moore je rekao da se Crna Gora od proglašenja nezavisnosti etablirala kao solidan partner i prijatelj Sjedinjenih Država i da će njegov prioritet biti jačanje tog partnerstva, koje je u nacionalnom interesu SAD-a.

Moore je ocijenio da je Crna Gora, nakon mirno provedenog referenduma, dinamična demokratija predana vrijednostima koje Amerika dijeli sa svojim saveznicima i da, iako mala po veličini, može da bude značajan partner Washingtona u globalnoj areni – u ratu protiv terorizma i kao potencijalna članica EU i NATO.

“Prosperitetna i demokratska Crna Gora bit će ključni saveznik u jačanju stabilnosti na nemirnom Balkanu”, rekao je Moore, pohvalivši politku dobrosusjednkih odnosa, snažan ekonomsiki rast i ekonomski bum u turizmu i na tržištu nekretnina na jadranskoj obali.

Govoreći o izazovima, Moore je ukazao na krhkost mlade demokratije u kojoj se mora učvrstiti vladavina prava i pojačati borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kao zemlja u kojoj etničke zajednice žive skladno Crna Gora može da učini i više kako bi bila model multikulturne harmonije u regionu u kome još postoje podjele po etničkim linijama, kazao je Moore.

Ukoliko bude potvrđen za ambasadora, rekao je da će raditi na tome da se valorizuje plodno tle za razvoj biletarlnih odnosa,

“Velika je šansa da se već sada za decenije koje predstoje, ukorijeni snažno prijateljstvo naših naroda”, kazao je Moore.

Pred Odborom za vanjsku politiku, na pretresu kojim je predsjedavao senator Barack Obama, pojavili su se i kandidati za ambasadore u Albaniji i BiH - John Waters i Charles English.

Nakon jučerašnjeg pretresa odbor bi trebalo da preporuku svakom od kandidata, nakon čega bi njihove nominacije morao da potvrdi Senat u punom sazivu.

U kanceleriji predsjedavajućeg vanjskopolitičkog odbora, senatora Josepha R. Bidena Glasu Amerike je rečeno da bi kandidati preporuku mogli da dobiju već tokom naredne dvije sedmice, a da se potvrda u Senatu očekuje svakako prije pauze, koja počinje na Dan nezavisnosti 4. jula.