Haški tribunal
0

Saslušan prvi svjedok protiv Radovana Karadžića

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Postupak pred Haškim sudom protiv nekadašnjeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, optuženog za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, nastavljen je u utorak popodne izvođenjem prvog svjedoka tužiteljstva.

Raspravu je u 14.30 sati otvorio predsjedatelj sudskog vijeća O-Gon Kwon u prisutnosti optuženika koji se brani sam.

Nakon toga tužiteljstvo je izvelo svojega prvog svjedoka, Ahmeta Zulića, iz Sanskog Mosta koji je na početku rata u BiH (1992.-1995.) bio zatočen u srpskim logorima, uključujući i Manjaču, odakle je premješten na tada okupirano karlovačko područje u Hrvatskoj.

Zulić u svjedočenju, koje je već upotrijebljeno u nekoliko postupaka pred ICTY-em, navodi da je bio očevidac smaknuća 15 muškaraca koje su zaklale ili ustrijelile srpske snage. Također je kazao da je bio u kamionu u kojem je nekoliko zatvorenika umrlo od gušenja.

Karadžić (64), zbog navodnog pomanjkanja vremena za pripremu obrane, od 26. oktobra prošle godine bojkotirao je početak suđenja po optužnici koja ga tereti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

U uvodnoj riječi održanoj u martu Karadžić je negirao sudjelovanje u kaznenim djelima iz dvije tačke optužnice, četverogodišnjoj opsadi Sarajeva i pogibiji 10.000 ljudi te zločinu u Srebrenici i likvidaciji 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Karadžić se od progona skrivao od 1996. do 2008. kada je, prerušen u alternativnog iscjelitelja, uhapšen u Beogradu i prebačen u Den Haag.