BiH
565

Saša Lošić Loša: Kemo je donosio u naše domove ljepotu Sarajeva

Piše: L. Č.
Frontmen poznatog benda Plavi orkestar Saša Lošić Loša osvrnuo se na gubitak velikog umjetnika i čovjeka kojeg ćemo pamtiti po njegovoj dobroti i pjesmama Kemala Montena. Kazao je kako mu je Kemo bio uzor i da mu je zahvalan na tome.

"Otišao je naš dragi kolega i prijatelj čije su nas pjesme pratile kroz naša odrastanja, naš život u lijepim i tužnim trenucima. Njegove vječne melodije i neponovljive interpretacije bile su dio sentimentalnog vaspitanja mnogih generacija. Donosio je u naše domove radost, vedrinu Mediterana, ljepotu Sarajeva... Kao veliki autor i interpretator bio je uzor mnogim kompozitorima i vokalnim solistima sa ovih prostora, pa tako i meni. Bio je uvijek optimista i spreman na šalu. Demistifikovao je ceremonijalno ponašanje zvijezda i unosio vedrinu u ozbiljne situacije. Bio je skroman i ničim nije isticao svoju javnu ličnost, niti širio miris važnosti oko sebe“, kazao je Lošić u razgovoru za Klix.ba.

Kemal Monteno preminuo je danas u jutarnjim satima u zagrebačkoj klinici Rebro u 66. godini usljed komplikacija od infekcije nastale nakon transplantacije bubrega koju su mu ljekari obavili prije nekoliko mjeseci.

Monteno je već duže vrijeme imao problema sa zdravljem. Od 2011. godine je bio na dijalizi, a zbog problema sa dijabetesom 2012. godine mu je ugrađena i srčana premosnica.