Izjašnjavanje pred Sudom BiH
0

Saša Baričanin se ne osjeća krivim za zločine na Grbavici

Sarajevo-x.com
Saša Baričanin (Foto: Arhiv)
Saša Baričanin (Foto: Arhiv)
Pred Sudom BiH Saša Baričanin je kazao da nije kriv za zločine nad civlima u sarajevskom naselju Grbavica.

"Časni sude, ne osjećam se krivim", rekao je Baričanin, koji se tereti za maltretiranja, ubistva i silovanja počinjena tokom 1992. godine na Grbavici.

Baričanin je negirao navode optužnice kojom se tereti da je u julu 1992. godine skupa sa Veselinom Vlahovićem "Batkom", nečovječno postupao prema civilima nesrpske nacionalnosti koji su prisilno zatočeni u napuštenom stanu, nanoseći im teške fizičke i psihičke povrede.

Baričanin i Vlahović, kako se navodi u optužnici, izvršili su pljačku civila, a potom ubili tri osobe. Državno tužilaštvo smatra i da je Baričanin u više navrata silovao jednu žensku osobu koju je prisilno zadržavao u stanu.

Baričanin se trenutno nalazi u pritvoru, nakon što su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili početkom februara ove godine.

Vlahović, bivši pripadnik paravojnih formacija, tereti se za niz ubistava, silovanja, fizičkih i psihičkih zlostavljanja civila tokom 1992. i 1993. godine.

Optužnica protiv Vlahovića potvrđena je krajem februara ove godine.

Željka Marenić, sutkinja za prethodno saslušanje, kazala je da će "cjeloviti predmet Baričanin" biti proslijeđen Sudskom vijeću, koje će početak suđenja zakazati u roku od 30 do 60 dana.