BiH
13

Šarović za Klix.ba: Ruski inspektori imaju brojne zamjerke, zabrana izvoza još na snazi

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
BiH još uvijek neće moći izvoziti poljoprivredne proizvode u Rusiju jer su fitosanitarni inspektori iz te zemlje prilikom analize proizvodnih pogona u BiH našli brojne nepravilnosti.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je kazao kako zvanični izvještaj analize ruskih inspektora još uvijek nije stigao, ali je jasno da su uočene brojne nepravilnosti koje se odnose prije svega na entitetske inspekcije i proizvođače.

"Ruski inspektori locirali su ključne nedostatke u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija, na određenim mjestima primijećeno je prisustvo trećih osoba u lancu trgovine, ali i u načinu pakiranja proizvoda", istakao je Šarović.

On je dodao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sistem i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, kako bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

"Adresirane su i institucije koje su najodgovornije za takvo stanje. Sljedeće sedmice odmah ćemo poduzeti hitne mjere kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve proporuke uputit ćemo novi poziv ruskoj inspekciji, kako bismo problem izvoza konačno riješili", naglasio je Šarović.

Podsjećamo, Rusija je početkom mjeseca augusta donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH, zbog sumnje na porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora.

Nakon pregovora, ruski inspektori su od 18. do 20. augusta boravili u našoj državi, gdje su obišli nekoliko proizvodnih pogona i firmi koje izvoze robu na tržište Rusije.

Preliminarni rezultati inspekcijskog nadzora ukazuju na to da poljoprivredni proizvodi iz BiH ne ispunjavaju uslove za plasman na rusko tržište. Bit će neophodna dosta bolja kontrola izdavanja fitosanitarnih certifikata.

Rusija je za BiH izuzetno važan privredni partner, a naročito kada je riječ o izvozu voća i povrća. Stoga je svaka zabrana izvoza u tu zemlju ogroman gubitak za domaće proizvođače, koji će biti teško nadoknaditi.