BiH
1

Šarović: Tužit ću Dodika zbog laži i stalnih napada

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović odbacio je s gnušanjem optužbe predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je sinoć u izjavi jednoj lokalnoj televiziji u Istočnom Sarajevu pozvao Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da se oglasi povodom informacija da je Mirko Šarović, kako je ustvrdio, naručio ubistvo generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva Jahorina Riste Jugovića 2002. godine na Palama.

Šarović je najavio i tužbu protiv predsjednika RS-a.

"Užasnut sam optužbama i prozivkama i ogromnom količinom laži, koje je iznio predsjednik RS-a. Mislim da je nedostojno što to dolazi od predsjednika RS-a, koji bi trebao da izražava unutrašnje jedinstvo u RS-u, a ne da vrši podjele", rekao je Šarović za Fenu.

Na Dodikove optužbe rekao je da su neprimjerena količina laži.

"Toliku, neprimjerenu, količinu lažu nisam čuo, ne samo za mene, već i druge funkcionere SDS-a, jer je on prozvao sve druge", dodao je Šarović.

Kaže da nema drugog izbora, nego da tuži Dodika.

"Nemam drugog načina, izuzev da, nakon ovih stalnih sistematskih napada i na mene i moju porodicu, presavijem tabak i tužim predsjednika RS-a. Ne vrijedi na bilo koji drugi način komentirati, demantovati i braniti se i mislim da je jedini način da ga tužim", rekao je Šarović.

Kako su prenijeli pojedini mediji u RS-u, Dodik je sinoć na Palama za Televiziju OSM rekao da su ga odgovorni ljudi iz SIPA-e, obavještajnih struktura i međunarodne zajednice prije pola godine upozorili da će imati problem sa Šarovićem, "koji je ranije naručio ubistvo Riste Jugovića“.

Tvrdi, saopćili su da su našli izvršioca koji je priznao da je za to dobio dio novca i da je spreman da bude zaštićeni svjedok.

"To je bila javna tajna i samo se čekao dan kada će Šarović da bude uhapšen. Nema politički informisanog političara u institucijama BiH i u Republici Srpskoj koji prije šest mjeseci nije znao da je pitanje dana kada će Šarović biti uhapšen zbog ubistva Jugovića", tvrdi Dodik.

Optužio je i SDS da je promovirao kriminalnu strukturu.

"U SDS-ovoj vlasti bio je pomoćnik ministra za kaznene ustanove Mlađan Mandić, koji je sada pravobranilac BiH, čija je uloga bila da izabere osobe iz kriminalnog miljea i da predsjedniku RS-a predloži da budu oslobođeni od izdržavanja kazni. Oslobodili su više od 400 osoba koje su se stavile u funkciju tih lidera i koje su počinile kriminalna djela i ubistva", ustvrdio je Dodik, prenijeli su pojedini mediji u RS-u.