Delegacija BiH u Beogradu
0

Šarović: Srbija je jedan od najznačajnijih partnera BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Beogradu je danas održana plenarna sjednica Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između BiH i Republike Srbije.

Sjednica je rezultat provođenja Sporazuma o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje koji je na snazi od 1. aprila 2010. Cilj ovih susreta je intenzivirati i unaprijediti ekonomsku saradnju Srbije i BiH.

Delegaciju BiH je predvodio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je, u izjavi za Agenciju Fena, kazao da je prije održavanja sjednice imao bilateralni susret s ministrom vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem.

"Srbija je važan partner BiH i nalazi se među četiri najveća partnera, pored Hrvatske, Rusije i Njemačke. Razgovarali smo i o zajedničkom nastupu na trećem tržištu i u tom smislu pripremamo memorandum koji bi vrlo brzo trebao da bude potpisan", istakao je Šarović.

Pomenuti memorandum bi, po najavama, trebao biti potpisan sredinom 2013. u Sarajevu kada se očekuje posjeta ministra Ljajića BiH.

Također, Ljajić je ponudio BiH zajednički nastup u Libiji i Iraku.

"Nezaobilazna tema je bila i kriza u industriji mlijeka, a srbijanska strana se interesirala o oblasti proizvodnje piva u BiH", rekao je Šarović.

BiH je, kazao je, zainteresirana da popravi omjer uvoza i izvoza s Republikom Srbijom, odnosno, da pokrivenost uvoza izvozom bude na nivou iz 2011.

"Pokrivenost uvoza izvozom je 2011. iznosila oko 60 posto dok se u prošloj godini smanjila na 50 posto", pojasnio je Šarović.

Prvog dana boravka delegacije BiH u Beogradu organiziran je i susret Šarovića s ministrom poljoprivrede Srbije Goranom Kneževićem.

"Govorili smo o pripremama za susret ministara zemalja CEFTA-e koji bi početkom aprila trebao biti održan u Sarajevu", rezimirao je Šarović.

Prema najavama, ministar Šarović bi sutra trebao potpisati Protokol o međusobnom priznavanju dokumenata u oblasti vode, pića i bezalkoholnog pića s ministricom zdravlja Srbije Slavicom Đukić-Dejanović.

"Protokol pretpostavlja ubrzanje protoka roba, smanjenje administriranja, pojeftinjenje trgovine i ne bi bilo čekanja na granici, a što je u interesu i jedne i druge strane", zaključio je Šarović.