BiH
0

Šarović: Protiv BiH se vode četiri procesa u oblasti energetike

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je da se protiv BiH vodi pet procesa pokrenutih kroz otvoreno pismo od Energetske zajednice na posljednjoj ministarskoj konferenciji.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Izjavio je to nakon sastanka s ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Reufom Bajrovićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva RS-a Petrom Đokićem na kojem su razgovarali o aktuelnim pitanjima iz energetskog sektora koja proizlaze iz međunarodnih obaveza.

Dodao je da se četiri procesa vode iz oblasti energetike.

"Pitanje koje se odnosi na državnu pomoć, nismo o njemu razgovarali, jer se smatra da BiH nije stavila u funkciju ovu važnu instituciju. Drugi procesi se odnose na pitanja implementacije obaveza koja proizlaze iz Trećeg energetskog paketa, a to su pitanja koja se odnose na gas i gasnu problematiku u zemlji, pitanja koja se odnose na zajednički dokument iz oblasti energetike i pitanja o neusvajanju akcionog plana o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti", objasnio je Šarović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Sastanak je ocijenio uspješnim te dodao da su napravili određene dogovore koji će u narednom periodu dovesti do napretka i rješavanju otvorenih pitanja u ovoj oblasti.

Šarović je naglasio da su se ministri složili oko dva akciona plana energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te da postoje modaliteti da preko predstavnika entitetskih ministarstva dođu do usvajanja ovih dokumenata.

"Uvjeren sam da ćemo do sljedeće ministarske konferencije koja će biti održana u oktobru, riješiti ova dva otvorena pitanja koje stoje pred nama", poručio je Šarić.

Također je dodao da su se složili po pitanju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, posebno implementacije direktive koja se odnosi na količinu sumpora u nekim od tečnih naftnih goriva.

"Dogovorili smo se da kroz radnu grupu sastavljenu od relevantnih predstavnika nadležnih institucija krenemo u izmjenu i dopunu ove odluke i uvjeren sam da ćemo i ovo pitanje riješiti na zadovoljavajući način", objasnio je ministar Šarović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Govoreći o Zakonu o gasu BiH, Šarović je rekao da se s ministrima dogovorio da na današnjem sastanku ne govore o modelima rješenja, ali da su istakli potrebu da u domaće zakonodavstvo implementiraju evropske direktive koje se odnose na sektor gasa, uključujući maloprodajno i veleprodajno tržište te da će organizirati tijelo sastavljeno od kompetentnih predstavnika koji će im ponuditi odgovarajuća rješenja.

Ministar Bajrović je dodao da je ovo prvi sastanak ovakve vrste te da je spreman uraditi sve što je potrebno da ispuni obaveze iz međunarodnih obaveza koje je BiH potpisala.

"Pokušat ćemo da politiku držimo dalje da ovog procesa i da razgovaramo o stvarima koje su tehnički izvodive", poručio je Bajrović.

Ministar Đokić cijeni da je ovakva metoda rada je vrlo korisna, dodajući da je inicirao da na nivou dva entitetska ministarstva razgovaraju i podstiču industrijski i energetski rast u BiH koji bi osigurao bolji život za građane.