BiH
5

Šarović: Prijedlog izmjena Zakona o akcizama skinut s dnevnog reda sjednice

FENA
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je izjavio novinarima da je danas trebao da bude na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH Prijedlog o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama, odnosno takozvani plavi dizel, ali je skinut s dnevnog reda zbog dopune mišljenja od Ministarstva finansija BiH.

"Kao resorni ministar ću i dalje insistirati na tome. Nadam se da ću imati podršku i ostalih kolega da konačno dobijemo ovaj zakon", kazao je ministar Šarović.

Upitan kada bi druge akcize mogle doći na red, odgovorio je da one nisu danas na dnevnom redu, te da je moguće da budu na jednoj od narednih sjednica.

"Manje ima komentara na akcize koje se odnose na naftu i naftne derivate, ali postoji mnogo polemike o akcizama koje bi se izdvajale na duhan, alkoholna pića. Već znate komentare koji dolaze s različitih nivoa, uključuju strukovna udruženja, komorski sistem pa i s nekih drugih adresa", pojasnio je Šarović.

Na novinarsko pitanje kako, po njegovom mišljenju, riješiti probleme u vezi s popisom stanovništva, odgovorio je da pitanje popisa nije bilo na sjednici Vijeća ministara BiH i „svako od nas ko o ovom pitanju govori, govori u svoje ime, ali ne uime Vijeća ministara“.

"Kada dođe to pitanje na Vijeće ministara BiH, ako dođe, u tom smislu ću imati svoj stav. Mislim da je odgovornost na statistikama u BiH. Oni o ovom pitanju treba da se usaglase, tako zakon kaže", naveo je Šarović.

Dodao je da zastupa stav da Vijeće ministara BiH "ovo pitanje ne presijeca na bilo koji način i u to unosi neku političku odluku, nije za to ni ovlašteno".

"Sve, što se mene tiče, upućujem na statistiku BiH i statističke zavode Federacije i Republike Srpske. Kakvu god oni odluku donesu konsenzusom apsolutno sam za nju. Zastupam stav da treba jasno pročitati zakon i postupati u skladu sa zakonom", kazao je Šarović.