BiH
6

Šarović: Od svih zemalja regiona jedino Crna Gora nije prijavljena za uvođenje barijera

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Crna Gora jedina je zemlja koja nije prijavljena za uvođenja barijera, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović na Samitu 100 koji se održava u Sarajevu.

Šarović je istakao kako je neizgrađena saobraćajna infrastruktura ključna prepreka za protok ljudi i roba u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

"Saobraćajna infrastruktura između naša dva ključna susjeda Hrvatske i Srbije sa kojim imamo izgrađene ekonomske odnose i obimnu robne razmjenu i sa jednom i sa drugom zemljom u prosjeku je oko milijardu i po eura. Dakle, milijardu i po sa Hrvatskom i isto toliko sa Srbijom", rekao je Šarović.

Na drugoj strani, on je rekao kako je bh. procjena da su mogućnosti ekonomske saradnje mnogo veće, ali da limite čine neizgrađena putna, željeznička i drumska infrastruktura.

"Rješenje je u regionalnim projektima koji bi se inicirali sa svakom od zemalja u regionu i to bi treba bit jedan od ključnih prioriteta", smatra Šarović.

Šarović je kazao i da su barijere prisutne u zemljama regiona te da su granice ključno mjesto na kojim se nalazi najveći dio tih barijera.

"Postoji jedan dio barijera na samoj granici koje su sistemske i na nevidljiv način uvode same zemlje regiona. I nećemo se zavaravati, ponekad zemlje pribjegavaju određenim barijerama najvećim djelom na samoj granici kako bi riješile neke svoje unutrašnje probleme, pitanje poremećaja tržišta i zaštite nekonkurentnih sektora u zemlji", ocijenio je Šarović.

On je dodao da je to poseban set pitanja i da takvu vrstu barijera najviše uvode zemlje u regionu.

"Od stotinu prijavljenih različitih barijera dvije trećine su iz većih zemalja, a najmanje prijavljuju manje zemlje. Crna Gora je jedina koja nije na spisku zemalja koje su prijavljene za uvođenje barijera, a sve ostale jesu", istakao je Šarović.

Dao je prijedlog da se međusobno uspostave sporazumi o međusobnom priznanju dokumenata na granici.

"Konkretno kada je u pitanju hrana i životinjskog i biljnog porijekla, predlažem jednostavno da priznajemo laboratorijske nalaze u svakoj od ovih zemalja. To do sada nije slučaj. Ima pojedinačnih slučajeva u kojima BiH ima uspostavljene ovakve sporazume sa nekoliko zemalja. No nemamo sa svim zemljama", zaključio je Šarović.