BiH
29

Šarović: Izmjenom zakona o akcizama poljoprivrednici u BiH uskoro će koristiti zaslužene benefite

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas konferenciju za medije gdje je govorio o nekoliko važnih i aktuelnih pitanja. Informisao je javnost da su u toku pripreme za doček inspektora za Hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO), koja će vršiti kontrolu sistema u oblasti hrane, ali i najavio da je pokrenuta procedura za izmjene Zakona o akcizama.

Dolazak inspekcije za Hranu i veterinarstvo očekuje se od 14. do 25. marta. Kako bi izvještaj bio pozitivan i kako bi poljoprivrednici iz BiH mogli nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode na tržište EU, sve pripreme BiH mora obaviti u narednih 30 dana, a svoj plan BiH još usaglašava. Misija će obići najmanje dvije mljekare koje imaju dozvolu za izvoz i određeni broj farmi.

"Do sada imamo usaglašena dva zakona i to izmjene Zakona o poljoprivredi i Zakona o veterinarstvu, a pred nama je usaglašavanje zakona o hrani, tako da se nadamo da ćemo u predstojećem periodu uspjeti realizirati sve obaveze", kazao je Šarović.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pokrenulo je proceduru za izmjene Zakona o akcizama kako bi implementirali inicijativu u vezi s plavim dizelom. Incijativu je prihvatilo Vijeće ministara BiH, a Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dao je svoje pozitivno mišljenje.

"Očekujemo da će do kraja godine poljoprivrednici iz BiH usvajanjem ove implementacije u vezi s plavim dizelom moći koristiti sve benefite, kao i poljoprivrednici iz zemalja regiona", naglasio je Šarović.

Šarović je također najavio da će BiH u aprilu potpisati globalni dokument koji je usvojen o klimatskim promjenema. Osim toga, najavljeno je i sutrašnje otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s delegacijom iz Brisela.