BiH - Crna Gora
0

Šarović i Sekulić: Pojednostaviti proceduru prelaska granice

SRNA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić dogorilili su danas da se van graničnih prelaza u toku turističke sezone pojednostavi procedura prelaska granice, što će biti definisano posebnim protokolom.

Ministri su dogovorili da se protokolom definišu jednaki uslovi privređivanja za raftere obje države, što će usaglasiti opštine Plužine i Foča, saopšteno je iz Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Imajući u vidi da je Sporazumom o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore predviđena zajednička saradnja u pravcu razvoja sektora turizma obje države, stvoreni su preduslovi za kreiranje i promociju zajedničkih turističkih proizvoda, kao što je rafting na Tari i drugi prekogranični projekti, koristeći mogućnost finansiranja iz IPA fondova koji se odnose na prekograničnu saradnju", navodi se u saopštenju.

Sekulić je naglasio da je, imajući u vidu da su turisti iz BiH dobrodošli u Crnu Goru, tržište BiH veoma važno za crnogorsku destinaciju.

Prethodne godine 97.500 turista iz BiH posjetilo je Crnu Goru, koji su ostvarili 2,5 odsto više noćenja u odnosu na 2010. godinu.

Šarović je iskoristio priliku da pozove građane BiH da svoj odmor provedu u Crnoj Gori.