BiH
0

Šarović-Cvijanović: BiH mora zaštititi domaću proizvodnju

FENA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenili su danas da se zajednički, u okviru nadležnosti entiteta i države, mora intenzivno raditi na zaštiti domaće proizvodnje.

Bosna i Hercegovina, zbog činjenice da će od 1. jula graničiti s Evropskom unijom, mora da riješi ključna pitanja, kao što je postojanje adekvatnih graničnih prijelaza s odgovarajućom inspekcijskom infrastrukturom te laboratorijske kapacitete, kako bi domaći proizvodi biljnog i životinjskog porijekla mogli ići nesmetano u izvoz.

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uskoro ima obavezu da u Parlamentarnoj skupštini BiH predloži određene mjere u oblasti zaštite domaće proizvodnje i to će biti i prilika da sve ono što je stav RS-a ugradimo kako bi te zaštitne mjere mogle da funkcionišu na prostoru oba entiteta", rekao je Šarović.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, naglasio, povodom 1. jula, datuma kada Hrvatska postaje punopravan član EU, da je zajednički zaključeno da pozicija BiH, utvrđena zajedničkim dogovorom sa predstavnicima Vlade RS-a, ostane nepromijenjena kako ne bi išli u dalju liberalizaciju, što je interes i privrednika iz RS-a.

Cvijanović je, nakon sastanka u Banjoj Luci, istakla da je prioritet da se do 1. jula i zvaničnog ulaska Hrvatske u EU izvrše sve pripreme, kao i da se zbog vremenskog ograničenja mora zajednički raditi na tim pitanjima, a sve u interesu privrede i poljoprivredne proizvodnje.

Bilo je riječi i unapređenju određenih zakonskih rješenja, te onome što BiH pružaju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, te CEFTA sporazum, kao i pregovori sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, kao i o tome kako da BiH, ne kršeći ove sporazume, osigura zaštitu svoje poljoprovrede proizvodnje.

Cvijanović je potvrdila da je bilo riječi i o carinskim tarifama, a dogovoreno je da se nastavi saradnja nadležnih entitetskih ministarstava i odbora kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o Elektroprenosu te o konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), što je bilo smetnja za lovačka udruženja u entitetima.