BiH
4

Šarović: Ako je moja smjena politička odluka onda se to mora javno kazati

FENA
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ukoliko je osnov moje smjene istiskivanje SDS-a iz šestorke, ja moram argumentima braniti svaki dan mog rada u Ministarstvu. Ako je to politička odluka, onda se to mora javno kazati - izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Federalni radio.

Na pitanje šta je mislio izjavljujući da je ovo prvo poluvrijeme, Šarović je rekao da misli na Dom naroda.

Sumnja da je na ovaj način povrijeđen Zakon o ministarstvima i kaže da će se ispitati sve mogućnosti.

Odbacio je tvrdnje da je kalkulirao bazičnim interesima Republike Srpske, rekavši da svoj mandat nikad nije dijelio po bilo kojim teritorijama, pitajući se da li ministri Nović i Špirić rade samo za Republiku Srpsku ili su državni.

"Ne može jedan državni ministar, pa ni ja, raditi samo za kompanije iz Republike Srpske", rekao je aludirajući na optužbe iz tog entiteta da je radio previše na jačanju Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li je smjena povezana i sa njegovim stavom u vezi s projektom izgradnje hidroelektrana na Drini koji je RS planirala raditi s Italijanima, Mirko Šarović je odgovorio da o tako važnom projektu ne može odlučivati jedan čovjek, već da treba postići širi konsenzus.

"O pitanju da li će se proizvedena energija računati kao nacionalni cilj Italije ili BiH treba da odluče nadležni državni organi i u skladu s tim snose odgovornost", izjavio je Šarović za Federalni radio.