Nagrade OSCE-a
0

"Šarolikost je oko nas, istraži njeno bogatstvo"

FENA
Ambasador OSCE-a u BiH sa nagrađenim
Ambasador OSCE-a u BiH sa nagrađenim
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u Sarajevu svečanu dodjelu nagrada finalistima, najboljim učesnicima takmičenja pod nazivom “Kaleidoscope: Upoznajmo se - nacionalne manjine u BiH”.

Nagrade je uručio ambasador Gary D. Robbins, šef Misije OSCE-a u BiH i upoznao javnost o ovom projektu.

"Natjecanje u školskim projektima u okviru 'Kaleidoscope' predstavlja sastavni dio i nastavak aktivnosti koje je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pokrenula i podržala u tijesnoj saradnji s autoritetima u sferi obrazovanja. Od 2008. zajednički smo pružili podršku procesu podučavanja i učenja o bogatstvu raznolikosti unutar zajednica širom Bosne i Hercegovine, kazao je Robbins.

Na takmičenje objavljeno početkom aprila prijavilo se 107 osnovnih škola iz BiH, koje su do 19. novembra planirale, stvarale i provodile projekte o temi "Šarolikost je oko nas, istraži njeno bogatstvo"

U finale je ušlo 17 škola što je simboličan broj koji predstavlja broj priznatih nacionalnih manjina u BiH.

Prvu nagradu dobila je OŠ "Druga osnovna škola" iz Živinica, drugu OŠ "Sokolje" iz Sarajeva, a treću OŠ "Branko Ćopić" iz Prijedora.

Svim finalistima uručene su simbolične nagrade, a predstavnicima prvog, drugog i trećeg mjesta dodijeljene su nagrade od 2.000, 1.500 i 1.000 eura.

Članovi Komisije za izbor najboljeg školskog projekta bili su Jovanka Manzalović-Šalaka, predstavnica Vijeća nacionalnih manjina BiH, Leonard Valenta, autor nastavnog materijala o nacionalnim manjinama, i predstavnica Misije OSCE-a u BiH Aida Premilovac.