BiH
9

Šarić: Budžet KS destruktivan za kulturu

FENA
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su danas dali suglasnost programima rada s finansijskim planovima za 14 javnih ustanova iz oblasti kulture u Kantonu Sarajevo.

Ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić kazao je da je ovogodišnji kantonalni budžet destruktivan kada je riječ o kulturi te da će "uposlenici morati uložiti dosta toga da bi se realiziralo više od 1.000 projekata i programa iz oblasti kulture".

Zastupnica SDP-a Edina Papo kazala je da se stalno ponavlja da je kultura najbolji ambasador u BiH, a da je ipak budžet smanjen za 50 posto.

"Afirmiranje kulture u Kantonu Sarajevo realizira se minimalnim sredstvima. U planovima je evidentno da je tehnička opremljenost jako loša. Ljudi koji idu u pozorišta i muzeje mogu svjedočiti o strašnim uslovima u kojima umjetnici rade", naglasila je Papo.

Rekla je da gotovo sve ustanove kulture angažuju vanjske saradnike, jer nemaju dovoljan broj uposlenika koji će nositi teret rada svih 14 ustanova.

"Planovi su dobri, ali samo da se kultura održi na životu. U BiH ima 0,8 posto djece kojima je dostupna kultura, dok ta brojka u Njemačkoj iznosi 10 posto", zaključila je Papo.