BiH
497

Šarena džamija u Travniku bit će renovirana iz temelja, munara ostaje na lijevoj strani

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sulejmanija džamija poznatija kao Šarena džamija u Travniku je četvrta po starosti u ovom vezirskom gradu. Izgrađena je pred sami kraj 16. stoljeća, a ime je dobila po šarama koje se na njoj nalaze od perioda druge rekonstrukcije. Zahvaljujući vakufskoj direkciji Republike Turske koja plaća rekonstrukciju, Šarenoj džamiji staroj 500 godina bit će vraćen sjaj.

Prvobitnu džamiju izgradio je Gazi-aga koji je, prema zapisima, bio veliki junak i borac te pripadnik janjičara. Prva džamija imala je veliki harem koji je vremenom smanjivan, a prostor nacionalizovan. Tragovi harema i nišana su pronađeni tokom gradnje novih objekata na Žitarnici u blizini česme prema istoku. Jedan od nišana pripada upravo njenom graditelju Gazi-agi.

Uništena i ponovo izgrađena

S obzirom na to da niko nije brinuo o održavanju džamije ona je vremenom propala i nakon 200 godina bosanski valija Ćamil Ahmed-paša je izvršio restauraciju od temelja sačuvavši samo kamenu munaru.

"Uspio je renovirati džamiju za godinu dana i postavio je onako kako ona izgleda i danas. U podnožju se nalazi 27 dućana od kojih i danas imamo prihod za vakuf, a gornji dio je za klanjanje. Tokom požara koji se dogodio 1815. godine džamija je uništena do temelja. Ponovo je izgrađena i za to je zaslužan Sulejman-paša po kojem je i dobila ime Sulejmanija", rekao je za Klix.ba glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik Salih-ef. Indžić.

Pravo je čudo što je Sulejmanija ostala čitava kada je 1903. godine ponovo izbio požar i kada je cijeli Travnik pretvoren u prah i pepeo. Džamija ima dimenzije 22x16 metara, a debljina zidova je između 80 i 100 centimetara. Zidana je rezanom sedrom u krečnom malteru. Drveni rezbareni nosivi stubovi i grede, ograde, vrata, minber, prozori te strop bogato urađen u drvetu daju objektu toplinu, ali i dozu monumentalnosti. Minber je bogato ukrašen biljnim motivima, a zidovi su dekorisani motivima jabuka, grožđa i čempresa na poljima između prozora. Oslonjena je na 20 kratkih i masivnih kamenih stubova. Vanjski zidovi su dekorisani biljnim ornamentima iznad prozora. Pretpostavlja se da je sve radove izveo domaći majstor.

Munara na lijevoj strani

Zgrada džamije preživjela je i bombardovanje 1944. godine, a oštećenje od bombe vidljivo je i danas. Zanimljivo je to da je to jedina džamija u BiH, a kako kaže ef. Indžić vjerovatno i šire, kojoj je munara na lijevoj strani. Postoje različite teorije zbog čega je to tako.

"Jedna od teorija je da s desne strane džamije nije bio vakufski prostor pa nisu htjeli uzurpirati taj dio. Druga teorija je da s te desne strane teče potok i da konstrukcija munare ne bi izdržala. Interesantno je da desni dio džamije danas ima blagi pad, a potvrdile su to i arhitekte jer je Travnik napravljen nad vodom", rekao nam je ef. Indžić.

Na desnoj stani džamije i danas stoji riječ na arapskom "Mašallah" a razlog toga prenosi se kao priča s koljena na koljeno.

"Nakon što je Sulejman-paša izgradio džamiju pitao je da li neko ima primjedbu. Svi su šutjeli i ustručavali se da bilo šta kažu. Javila se jedna osoba koja je rekla: 'Imam ja' i svi su nju pogledali u čudu pitavši se kako smije išta reći paši koji je napravio džamiju, Tada je ta osoba rekla da fali jedan natpis 'Mašallah' u smislu pohvale. Prisutni su se nasmijali, a to je uklesano", kazao je glavni imam.

Stari izgled, novo ruho

U januaru ove godine Šarena džamija je dobila centralno grijanje nakon 500 godina, a do kraja godine počet će joj se vraćati novi stari sjaj. Vakufska direkcija Republike Turske prihvatila je apelaciju Islamske zajednice u BiH i renovirat će Šarenu džamiju. Riječ je o višemilionskom projektu.

"Džamija će se graditi iz temelja i projekat je u poodmakloj fazi, a radovi se očekuju do kraja godine. Vrati će joj se stari izgled, sjaj i šare zbog kojih se i zove Šarena džamija", otkrio nam je ef. Indžić.